Категории

Мачките се добри за здравјето на срцето – Придобивки од чувањето на мачка како домашен миленик

Добро е познато дека галењето на мачките може да ја намали анксиозноста, но има многу придобивки од тоа да се направат мачките идеални миленици.

Истражувањата откриваат дека тие не се само добри за здравјето на луѓето, туку и дека луѓето кои живеат со мачки немаат индикации за развој на психоза.

А она што е интересно е дека научниците забележале намален ризик од смрт поради срцев удар, но и од сите други кардиоваскуларни заболувања, вклучително и мозочен удар.

Психолозите велат дека во текот на времето што човекот го поминува со мачки, во телото се ослободува окситоцин или хормонот на љубовта, поради што се чувствува помалку стрес, а чувството на блискост и нежност се продлабочуваат.

Прегледи:
60
Објавено на:
11.06.2022