Категории

„Мајка ми ми рече дека има два вида љубов: Онаа за кој ќе умреш и онаа за кој ќе убиеш“

Постои уште еден вид – вид за кој ќе живеете, вид што ќе ве натера да останете.

„Мајка ми ми рече дека има два вида љубов: Онаа за кој ќе умреш и онаа за кој ќе убиеш.
Никогаш не го разбрав тоа навистина, сè додека не го запознав него. Никогаш не сум видел некој толку срцепарателно убав.
Тој рече дека е нерешлив хаос, уништена уметност и си реков дека ќе го поправам.
Тој ме натера да се чувствувам исполнето и празно истовремено, ми рече дека заслужувам сè и многу повеќе.
Тој ме научи да бидам трпелива и да разбирам и да слушам пред да зборувам.
Мојата прва љубов изми години несигурност што ги носев на грб и ми рече дека сум убава дури и со сите лузни што ги имав.
Тој ме направи толку среќна, што се чувствував како да можам да експлодирам.
И неколку дена, тој ме натера да се чувствувам толку осамено, што неговата тишина ми ги оглуви ушите. И сфатив дека можеби, вака требаше да биде љубовта, како грмотевици и дожд, како торнадо додека пливаш, како возење велосипед на ридот во рано зимско утро.
Вака требаше да се чувствува љубовта – како слатка мизерија, како апсолутна болка во срцето, горко сладок пекол.
Мојата прва љубов остана и остана и остана сè додека тој не можеше да остане повеќе и без оглед на тоа колку сакате да ве изберат, еден ден тие ќе ви кажат дека сте премногу добри за нив. И тоа ќе ви го скрши срцето и ќе звучи повеќе како никогаш да не сте биле доволни за нив. Мојата прва љубов ме натера да ја изгубам сета моја надеж во љубовта.
И тогаш те запознав тебе.
Ти ме научи дека љубовта не требаше да биде бура, торнадо, огномет и воспевање.
Љубовта требаше да биде нежна и пријатна.
Љубовта не требаше да ве уништи или да направи да се чувствувате потрошени и повредени.
Љубовта требаше да ве натера да растете, да ви даде до знаење дека понекогаш има луѓе што се разликуваат толку многу од вас, а сепак изгледаат толку сродни што не треба да се случи огнометот за да ги бакнете. И тогаш, сфатив дека не постојат само два вида љубов. Постои уште еден вид – вид за кој ќе живеете, вид што ќе ве натера да останете.
И, ќе сфатите дека тоа е единствениот вид што е важен.
А ти, мила моја, си единственото кое е најважно.“