Категории

Македонска опера и балет гостува во Стара Загора – Бугарија

На покана од Државната опера од Стара Загора, Р. Бугарија, на 4 декември 2018, Македонската опера и балет ќе гостува со операта „Севилскиот бербер“ од Џоакино Росини.

Македонската опера и балет има чест да настапи на 49. издание на Фестивалот на оперската и балетска уметност во Стара Загора кој започнал во 1967 година под името Декемвриски музички денови, иницијатор бил Маестро Димитар Димитров.

На фестивалската сцена гостувале истакнати оперски и балетски имиња, како и европски оперски и балетски театри.

Со учеството на Македонската опера и балет во 2015 година и уште 12 оперски театри од регионот е создадена таканаречена Балканска оперска мрежа, со цел да се активира соработката помеѓу различни организации во музичко – сценката уметност.

Диригент: Иван Еминовиќ

Режисер:Урсула Хорнер (Австрија)

Асс.режисер:Љупка Јакимовска

Сценограф: Марија Ветеровска

Костимограф:Марија Пупучевска

Концерт мајстор: Јaне Бакевскаи

Асс.Диригент: Катерина Стојковска

Асс.хор мајстор:Ѓурѓица Дашиќ, Јасмина Ѓорѓеска

Корепетитори:ЕленаСиљаноска,Јанинка Невчева, Андреја Наунов

Фигаро: Марјан Јованоски

Розина:Билјана Јосифов

Гроф Алмавива: Благој Нацоски

Дон Базилио: Владимир Саздовски

Дон Бартоло:Невен Сиљановски

Берта:Злата Тошевска

Фиорело:Кристијан Антовски

Амброзио: Саша Смилевски

Камениот човек: Борко Биџовски

Настапува хорот и оркестарот на Македонската опера и балет.

Инспициенти: Љупчо Полизов, Драган Костадиновиќ, Марко Павлевски

Суфлери: Светлана Георгиева, Павлина Здравкова, Невена Георгиева