Категории

Манипулативни фрази кои жените ги користат кога сакаат да добијат нешто од мажот

Веројатно барем еднаш сте биле обвинети за манипулација на несреќни, кутри мажи. Ние ги браниме ставовите на жените, но тоа би било апсолутно нефер и, во темата на нашиот разговор, манипулативно ја обвинуваме само едната страна.

Понекогаш користиме одреден сет на фрази без да размислиме колку често се појавуваат во нашата колоквијална употреба. Се разбира, најчесто ваквите изјави се случуваат во критичен момент на комуникација, кога се обидуваме да ја одбраниме нашата гледна точка, да го постигнеме она што го сакаме или едноставно да ги браниме личните граници. И овие фрази на крајот се претвораат во стереотипен став кој се вклучува секој пат кога ќе ни треба нешто. Излезе дека не можеме да комуницираме со маж поинаку. Но, ова дефинитивно и штети на благосостојбата на секоја врска.

Фраза 1. „Ти никогаш/Секогаш си таков..“
„Никогаш… се користи барем еднаш од секоја жена во животот. Во принцип, секогаш да се сеќавате на не најдобрите и да ги изолирате негативните моменти во расправија е, во принцип, посебна женска особина што не сакате да ја признаете. Но, ова сценарио не функционира. Напротив, има само спротивен ефект.

Фраза 2. „Не ми треба ништо од тебе“
Велиме дека избраниот ненадејно не ја чувствува нашата емоционална, или, уште полошо, финансиска зависност, така што нема можност да не обвинуваат за потенцијалните идни случувања и, повеќето најважно, нема моќ над нас. Наводно, се разбира. Бидејќи сите овие навестувања за гордост немаат никаква врска со вистинската гордост, но кај мажите тие се поврзани со недостаток на логика. Овие манипулации со „горди, силни и независни“ жени, искрено, го забавуваат посилниот пол, ако не и да ги налутат. Но, тие сигурно не работат.

Фраза 3. „Тогаш нема да има секс“
Да кажеме дека порано оваа манипулативна фраза беше попопуларна и користена, особено ако зборуваме за времиња кога мажите навистина не знаеле како или не се обидувале да им угодат на жените. Како резултат на тоа, сексот се претвори во оружје со кое дамата вешто тргуваше: лиши ја мечката од медот и тој ќе се качи на дрво по кошница. Всушност, можеби работеше порано, но не сега. Во денешно време, таквата фраза лесно може да припаѓа на маж. Тогаш, поентата е да не се шпекулира со закана од сексуална апстиненција, ако вие самите не можете да го поднесете временското ограничување определено со казната!

Фраза 4. „Но, таа / тие / Дедо Мраз…“
Споредбата, во принцип, не е најдобриот начин да се мотивира сопствениот маж, и чудно е што сеуште има дами кои воопшто не можат да го разберат. Дали е можно, откако слушнавте непроверена, често измислена приказна, како опција, од социјалните мрежи, вашиот партнер треба да започне како паун и драматично да ви го промени животот, свртувајќи го за 180 степени?

Фраза 5. “Зарем не си маж?”
Неверојатно сексистичка фраза, особено во нашата феминистичка ера. И мора да бидете искрени едни со други: ако не сакате да зборувате за вашите безусловни „женски“ обврски низ куќата во форма на миење на подот и задолжителни пржени рифови, тогаш немате право да поставувате барања на маж кој ќе се „совпадне“ со сексот. Едноставно кажано, во нормални модерни, и што е најважно, здрави односи, нема место за стереотипни тврдења.

Прегледи:
115
Објавено на:
08.09.2021