Категории

Маранта – Најубавото собно цвеќе кое има посебна харизма и прекрасна симболика

Како да негувате Маранта и што привлекува во домот – симболиката на едно од најубавите домашни растенија!

Маранта е исклучително декоративно растение кое зрачи со посебна харизма и добра енергија. Тоа е едно од најсложените растенија во цвеќарството, но трудот и неговата грижа не се ништо во споредба со она што ни го носи – целосна убавина и прекрасна симболика во домот.

Има смарагдно зелени листови, прошарани со темни дамки и розови жили на листовите. Ова растение потекнува од Јужна Америка, па затоа е важно просторијата во која се наоѓа да биде топла, да има доволно влага и растението да биде заштитено од директна сончева светлина. Поради неговите модели, многумина го нарекуваат и „пердув на паун“.

Името го добило по Бартоломеј Маранти, италијански лекар и ботаничар од шеснаесеттиот век. Кога станува збор за симболиката и енергијата што ја создава во домот, Маранта се нарекува и „молитвено растение“ бидејќи нејзините лисја секоја вечер се виткаат како молитвени раце. Затоа ова растение не потсетува на молитвата и важноста да се изрази благодарност.

Кога листовите од стрелките се свиткуваат, тоа може да биде наш потсетник дека на крајот од денот треба да бидеме благодарни за сите добри и убави работи што ги имаме во животот. Можеби изгледаат како мали нешта, но знаете дека не би можеле без нив. Ви благодариме за новиот ден, убава вечер, прегратки со блиски луѓе, добро расположение, дом, семејство, пријатели… Свиткајте ги рацете и бидете благодарни за се, бидејќи благодарноста е навистина лековита и моќна. Маранта се нарекува и билката Десет Божји заповеди, бидејќи има десет темнозелени дамки на листовите.

Освен што ова растение со прекрасни дезени внесува енергија на мир и благодарност во вашиот дом, идеален подарок е и кога сакате некому да му кажете „благодарам“. Подарете ја на саканата личност на која сте благодарни и стрелката може да стане еден од симболите на вашата врска.

Најдобро е да ја ставите Марантата во источниот или западниот дел од куќата на прозорецот, но во летните месеци држете ја подалеку од прозорецот бидејќи сонцето може директно да го изгори. Оптималната собна температура за Маранта е од 16 до 20 степени. Температурата во текот на зимата не смее да биде пониска од 10 степени. Ако е ладно, листовите се виткаат и вени.

Важно е растението внимателно да се полева, бидејќи ако има многу влага, коренот на растението може да изгние и цветовите целосно ќе се исушат. Наводнувајте ја Маранта двапати неделно во текот на летото, а еднаш на секои седум до десет дена во текот на зимата. Најдобро е да се стави вода во плех под тенџерето, овој начин на полевање е многу подобар бидејќи ја одржува влагата и го спречува гниењето на коренот. Од март до октомври, Маранта се оплодува со зелено ѓубриво еднаш неделно.

Прегледи:
255
Категории:
Uncategorized
Објавено на:
08.12.2021