Категории

Мажите и жените се љубоморни од различни причини и има научно објаснување за тоа

Љубомората е многу силно чувство кое многу влијае на начинот на размислување и однесување на човекот. И иако се тврди дека е универзална одлика, типична во човечките односи во скоро секоја култура, мажите и жените покажуваат различни варијации на истата.

Ние се впуштивме подлабоко во оваа тема и научивме за неколку научно објаснети објаснувања за тоа и сега го споделуваме она што го најдовме со вас.

Планот на Еволуцијата во акција.

Во однос на еволуцијата, клучно е не само да живееме сопствени животи, туку и да создаваме нови. Според истражувањето, мажите и жените се дизајнирани на одреден начин да извршат 2 важни задачи: да остават многу потомци и да инвестираат во благосостојбата на нивните деца што е можно повеќе.

Првиот им е доделен на мажјаците, па затоа тие се обидуваат да ги пренесат своите гени со импрегнирање на различни жени. А, женките имаат тенденција да имаат корист од внимателно избирање на сопружници кои подобро ќе се грижат за децата. И оваа биолошка определба ги објаснува разликите во она што нè прави jeубоморни.

Мажите сакаат да бидат сигурни.

Бидејќи биолошки, мажите имаат мисија на потомство, тие сакаат да бидат сигурни дека потомството што го одгледуваат е навистина нивно. Додека целиот процес се одвива внатре во жените, исклучувајќи какво било прашање дали бебето е нивно, за мажите нема таква гаранција.

Значи, врз основа на овој факт, истражувачите објаснуваат дека мажите сметаат дека физичкото изневерување е полошо од емотивно, бидејќи тие сметаат дека е ризик да се инвестираат ресурси кај деца кои не се генетски поврзани со нив.

Жените сакаат да го сторат најдоброто за своите деца.

За жените, причината за jeубомора е обратна – тие сакаат силна врска со партнерот за успешно воспитување на децата, што е, повторно, утврдено биолошки. Затоа тие се повеќе вознемирени од емотивно мамење отколку од физичко: тоа го зголемува ризикот да бидат напуштени и да ја изгубат помошта на партнерот.

И љубомората зависи од врската.

Сепак, ново истражување сугерира дека не само биолошките улоги влијаат на овие видови љубомора, туку и на нашата перцепција за односот што го имаме. Истражувачите зборуваа за 2 типа на приврзаност во врската, отфрлачки и безбедни и ја проучуваа нивната поврзаност со љубомората.

Луѓето од првиот тип ја ценат својата независност многу повеќе од што било друго и се дистанцираат од длабоките врски. Отфрлените луѓе љубоморат на неемоционално ниво, а физичкото изневерување повеќе им пречи. За разлика од тоа, безбедниот тип се чувствува многу пријатно во односите и ужива во меѓузависност, а овие луѓе се многу вознемирени од емоционалното неверство.

Прегледи:
463
Објавено на:
21.03.2021