Категории

Мажите кои растат со сестра подобро комуницираат со жените

Студија од 2010 година објавена во „Журнал за семејна психологија“ открива дека сестрите можат да го подобрат менталното здравје и да го зајакнат самодовербата. Истражувачите од Универзитетот Бригам откриле дека оние кои растат со сестри имаат помала веројатност да се чувствуваат осамено и генерално чувствуваат помалку страв од детството отколку единците или луѓето кои имаат само браќа.

„Нашите студии покажаа дека сестрите можат да играат многу важна улога во унапредувањето на менталното здравје“, објасни професорот Алекс Јенсен од „Школата за семеен живот“ на Универзитетот Бригам. „
Дури и ако има малку ривалство и несогласувања помеѓу сестрите или браќата, оваа врска работи позитивно ако браќата и сестрите чувствуваат љубов едни кон други“, објасни водичот – авторка на студијата Лора Падила-Вокер, професор на Универзитетот Бригам.

Таа исто така вели дека сестрите „промовираат позитивни социјални реакции, како што се сочувство и алтруизам“, а еве и зошто нивното присуство се набљудува и како лековито.
Тие ни помагаат да ги разбереме меѓучовечките односи
Сестрите можат да нè научат многу за мирно решавање конфликти, емпатија и грижа за другите. Според авторот на книгата „Ефектот на браќата“, Џефри Клугер, со нив полесно е да научите како да се позиционирате и да се борите за нешто. Покрај тоа, Клугер вели дека со помладите и несигурни сестри (но и браќа) кои бараат наше водство и водство, стануваме генерално понежни и емпатични.

Тие ни помагаат да градиме комуникациски вештини
Истражувањата покажаа дека мажите кои пораснале со сестри, подобро комуницираат со други жени отколку оние кои пораснале како единци или имале само браќа. „Некои истражувања сугерираат дека растењето со брат или сестра од спротивниот пол може да ни донесе голема корист во адолесценцијата“, рече Јенсен. Често, додава тој, браќата и сестрите се зближуваат само во тинејџерски години, бидејќи тогаш тие се одлични извори на информации за спротивниот пол.

Нè учат да бидеме независни
Студија од британски психолози од 2009 година покажа дека оние кои пораснале со барем една сестра станале поодлучни и посамостојни од оние кои пораснале сами или само со браќа и сестри. Тие ни помагаат да ја постигнеме „вистинската рамнотежа“ Истата студија од 2009 година, вклучена во 571 учесник на возраст од 17 до 25 години, покажа дека сестрите исто така можат да им помогнат на своите браќа и сестри да постигнат „внатрешен мир“. Така, оние кои пораснале барем со една сестра подоцна во животот полесно се справиле со проблемите и биле помалку подложни на стрес, а истражувањата исто така покажуваат дека тие прераснале во генерално посреќни и пооптимистички луѓе од самците или оние кои пораснале со браќа и сестри. И, зошто сестрите помагаат во рамнотежата, а не браќата? Клугер заклучува дека има врска со емоционалното изразување: жените се подобри во изразувањето и комуникацијата, и двете се темели на менталното здравје.