Мажите треба да се самозадоволуваат, а жените не!

Постојат две работи кои со сигурност ги знаеме за самозадоволувањето: сите го прават тоа и никој не сака да зборува за тоа. Но, постојат голем број на работи во кои веруваме, а всушност не се вистина.  

Самозадоволувањето предизвикува неплодност

Ова дефинитивно не е вистина и воопшто не влијае на шансите за бременост. Но, постои мала ризична работа поврзана со овој мит, која може да влијае на плодноста. Тоа се секс играчките кои партнерите си ги делат меѓу себе, кои може да пренесат сексуално преносливи болести, доколку парнерите не се грижат играчките да бидат постојано чисти. Овие инфекции можат да влијаат на плодноста. Затоа е важно да се почитуваат упатствата за нивно одржување или да се користи заштита.

Жените стануваат зависни од вибратор

Ова исто така не е вистина, иако употребата на вибратор за самозадоволување или за време на секс може да стане забавна навика во сексуалниот живот. Повеќето жени се загрижени дека употребата на вибратор може да го расипе сексот со парнерот, но сепак треба да се запомни дека не може да се стане зависен од вибратор.

q2

Ја намалува желбата за секс

Самозадоволувањето влијае спротивно! На овој начин учиме повеќе за работите кои ги сакаме или пак не сакаме и ни помага за да го подобриме сексот со партнерот. Затоа, не грижете се дека самозадоволувањето ќе влијае врш сексот со партнерот или дека ќе ви биде потешко да доживеете оргазам.

Луѓето во врска не практикуваат самозадоволување

Повеќето мислат дека самозадоволувањето е само за луѓето кои не се во врска, но постојат многу парови кои се уште мастурбираат. Тоа не значи дека тие не се задоволни од сексот со партнерот и како што веќе споменавме тоа воопшто не влијае на сексот.

Самозадоволувањето не е здраво за време на циклусот

Ова е најголем мит од сите! Самозадоволувањето е добро и здраво додека имате менструација, бидејќи на природен начин се релаксираат мускулите. Некои жени практикуваат самозадоволување за време на циклусот, бидејќи на тој начин се намалуваат менструалните болки.

q3

Бројот на оргазми е ограничен

Повеќето жени мислат дека со староста, можноста за доживување оргазми природно се намалува, но тоа не е вистина. Годините немаат никакво влијание врз оргазмот. Покрај тоа, жената може да доживее неограничен број на оргазми.

Лошо е по здравјето

Уште еден мит во кој луѓето верувале од многу одамна. Самозадоволувањето е една форма на сигурен секс. Единствени ризици од самозадоволувањето се иритација на кожата, алергиска реакција од предметите кои се користат или инфекција од нечистите играчки. Затоа, многу е важно убаво да си измијат и исчистат пред употреба. Самозадоволувањето може да влијае само на психичкото здравје, бидејќи повеќето луѓе, а осовено жените се срамат да зборуваат за тоа.

Мажите треба да се самозадоволуваат, а жените не

Не постои правило за тоа кој треба да се самозадоволува, а кој не. И покрај тоа што анкетите покажуваат дека мажите почесто мастурбираат од жените, сите го прават тоа! Некои луѓе се самозадоволуваат повеќе пати во денот, некои еднаш во месецот, а некои воопшто не го прават тоа, но сите овие работи се здрави и нормални.

q4
Коментари

[fbcomments]