Категории

МЕНТАЛЕН ФИТНЕС – Зошто е важен и како треба да го практикувате

Луѓето се повеќе работат на градење на ентериерот, а не само на надворешноста на нивното битие. Менталната кондиција има бројни придобивки за нашето здравје. Но, што навистина значи да се вежба умот?

Сите знаеме колку е важна физичката кондиција. И имаме толку многу опции кога станува збор за него – теретана, трчање на отворено, тренинг дома, лични тренери. Но, што е со благосостојбата на нашиот ум?

Што е блогирање и зошто оваа активност е апсолутен хит во светот?
Менталната кондиција се дефинира како одржување на добра состојба и негување свест за тоа што мислиме, како се однесуваме и како се чувствуваме. Со ментална кондиција, ние реагираме подобро во одредени ситуации и ги намалуваме шансите за емоционални потреби.

Како да се практикува ментална кондиција?
Физичката активност е клучна бидејќи телото и умот се поврзани. Вежбањето го релаксира умот и го намалува стресот и напнатоста, а чувството на постигнување н ве прави посреќни. Исто така, физичката активност од секаков вид ја подобрува циркулацијата на крвта во телото и помага во внесување на повеќе кислород во мозокот, што резултира со подобра работа и намален замор.

Здравата исхрана и хидратацијата се неопходни за правилно функционирање на мозокот.
Создадете дневна рутина за медитација. Само 15 минути дневно се доволни за да ги забележите резултатите.

Вежбајте хумор (не цинизам) бидејќи на тој начин го намалувате нивото на стрес.
Читање духовито напишани книги, гледање комедии во театар или интелектуални стенд-ап комедии е секако корисна вежба за мозокот со многу забава.

Водете дневник на Денот на благодарноста
На овој начин, вашите цели ќе бидат видливи и опипливи, а негувањето благодарност ќе ви помогне да бидете попозитивни. Запишете ја секоја нова работа што ви се случило. Може да бидат и банални работи како купување нова маичка. Вашиот ум автоматски ќе започне да лачи повеќе серотонин.

Вежбајте уживање
Тоа е практика која вклучува забавување во одредени моменти. Исто така, може да биде гушкање сакана личност, пиење кафе, дишење свеж воздух кога станувате, и уживање во тој момент.

Вежбајте свесност за телото
Затворете ги очите и скенирајте го телото пет минути, од глава до пети. Дали забележувате напнатост во одреден дел од телото? Ако одговорот е да, визуелизирајте ја тензијата што го напушта вашето тело. На овој начин ќе станете се повеќе свесни за се што се случува во вашето тело.

Посета на курс по јазик или учење да свирите на инструмент, одење на кој било спорт што досега не сте имале можност да го практикувате, часови по цртање, астрологија или грнчарија се искуства што му помагаат на мозокот да се активира и „крвари“ во психијатриска смисла. На Законот е едноставен – колку повеќе учиш, толку ви е полесно.

Како и со секоја друга практика, менталната кондиција бара дисциплина и упорност. Но, исто како и во секоја друга активност, резултатите се видливи и влијаат на благосостојбата и на душата и на телото.

Прегледи:
63
Објавено на:
21.08.2021