Категории

Минерал без кој организмот не може: Лечи главоболка, го чува срцето, ги смирува нервите!

Магнезиумот е еден од седумте основни макроелементи и е важен за нормалното функционирање на телото, но истражувањата покажуваат дека повеќе од 60 проценти од населението го носи овој минерал во помала количина отколку што е потребно.

Првите симптоми на недостаток на магнезиум во телото се анксиозност, синдром на немирни нозе и грчеви, несоница, проблеми со спиењето и замор. Поради овие причини, понекогаш е потребно дополнување.

Заедно со калциум и витамин Д, магнезиумот е од суштинско значење за градење коскено ткиво, метаболизам, производство на енергија и синтеза на протеини и масни киселини.

Магнезиумот помага во следниве ситуации:

Главоболка

Магнезиумот придонесува за намалување на подложност на секојдневниот стрес и ја намалува појавата на главоболки кај луѓето со мигрена. Потребна е за луѓе со зголемени психолошки напори.

Грчеви

Поради губење на минерали, многу страдаат од грчеви во мускулите на долните екстремитети, сепак, да се ублажат грчеви се препорачува зголемена доза на магнезиум, кој исто така ги ублажува симптомите поврзани со ПМС, го намалува високиот крвен притисок.

Нервоза

Во дози од 200 до 400 mg на ден, магнезиумот го спречува мускулниот спазам и обезбедува чувство на благи релаксации. Често се зема за корисни ефекти врз нервниот систем.

Несоница

Магнезиумот е природен лек за несоница. Недостатокот на магнезиум може да предизвика нарушување на спиењето, запек, треперење на мускулите или грчеви, анксиозност, нервоза и болка.

Го чува срцето

Магнезиумот го нормализира срцевиот ритам, го намалува крвниот притисок и го одржува тонусот на крвните садови. Исто така придонесува за регулирање на шеќерот во крвта.

Хроничен замор

Магнезиумот помага во производството на енергија и се препорачува по физичка активност.

Прегледи:
171
Објавено на:
07.05.2018