Категории

Минималистичка уметност инспирирана од пандемијата

Микал Захорначки е професионален фотограф и ликовен уметник од Словачка. Неговиот најнов проект е минималистичка уметност, инспирирана од пандемијата.

„Сите се соочивме со многу предизвици во 2020. Оваа година почна и наеднаш сите бевме присилени да седиме дома. Сите мораше да ги промениме своите навики за да се соочиме со полициските часови.

Живеам во зграда. Го поминував времето глеајќи низ прозорите каде што ја набљудував природата, која што многу ме смируваше. Но, исто така гледав и во други згради. Гледајќи ги секој ден, почнав да ги доживувам поинаку. Уживав да гледам како сонцето и светлините се променуваа со секој различен период во денот.

Навистина ми фалеше да фотографирам. Јас сум портретен фотограф, и беше невозможно да се работи. Почнав да фотографирам се’ што гледав надвор. Проектот го нареков CLOSE – што на англиски значи и затворено и блиску. Бидејќи, доживував како да сме блиску едни до други, иако сме затворени.

Во проектот ќе најдете елементи на репетиција, кои за мене се алатка за изразување чувства, ситуации и страв“ – вика Микал.

Погледнете ги овие прекрасни фотографии:

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

Pandemic Situation Inspired Me To Create Minimalistic Architecture Photography.

 

Прегледи:
231
Објавено на:
15.09.2020