Категории

Мислите дека сте го нашле идеалниот партнер – Внимавајте тоа може да е маска на нарцисоидна личност

На работа може да се појават токсични луѓе, во емотивни врски, можат да ви бидат клиенти, но и пријатели. Еден од најотровните типови е пасивно-агресивниот нарцис – љубезна личност која може да дејствува дури и совршено на почетокот. Неговата најголема моќ е тоа што знае да го покрие своето вистинско лице.

Тој е на почеток на врска нешто како „совршен партнер“, „еден од најдобрите луѓе што некогаш сте ги запознале“ или „тој е едноставно совршен“. Тешко е да го препознаете, а со тоа и да го заштитите, но ова се знаците и однесувањето на пасивно-агресивен нарцис кој ги уништува животите на другите:

1. Премногу добар за да биде вистинит – Ако мислевте дека обичен нарцис добро носи маски, тогаш ве очекува изненадување. Пасивно-агресивен тип на нарцисоидна личност може да ги натера сите да мислат дека се совршени. Прикриен или интровертен нарцис може да изгледа воздржано, несигурно и чувствително на почетокот. На пример, тие ќе бидат преосетливи на каква било критика, вклучително и конструктивна. Тие можат да изгледаат тажно и ранливо – додека не ја симнат маската.

2. „Gaslighting“ – Посебен тип на манипулација со која токсична личност сака да направи да се чувствувате виновни и луди. На пример, може да биде ситуација кога ќе го фатите партнерот како флертува со друга личност, а потоа ќе ви објасни како погрешно сте разбрале се, секогаш сте љубоморни, несигурни сте, невозможно е нормално да разговарате со вас… Се додека ве убедува дека сте лоши и додека не почнете да му се извинувате.

3. Тие навистина не се грижат за луѓето, туку се преправаат дека се емпатии – Пасивно-агресивниот нарцис се преправа дека се грижи за туѓите чувства, но во одреден момент ќе сфатите дека тој е важен само за себе.

4. Искривуваат, менуваат или манипулираат со фактите – Лесно го свртуваат разговорот во посакуваната насока, го прекинуваат, и се во нивна полза. Сите психолошки игри што ги играат имаат само една цел – да го нахранат нивното его. За да се чувствувате добро и моќно, ќе се обидат да ве убедат дека црното е всушност бело.

5. Не преземајте одговорност – Пасивно-агресивните нарциси не успеваат да преземат одговорност кога направиле нешто лошо, и се обидуваат да преземат одговорност за добрите работи што не ги прават. Тие инсистираат на тоа дека тие се оние кои доаѓаат до сите добри идеи и одбиваат да ги признаат идеите што не функционираат.

6. Имаат изливи на гнев – Иако изгледа дека пасивно-агресивните нарциси на површината немаат никакви проблеми со гневот, тие всушност го потиснуваат и кријат гневот. Кога ќе се соочите со пасивно-агресивна личност за нешто лошо што го направиле, тоа ќе го налути како дете. Ако не сте навикнати на ваквото однесување, ќе се изненадите кога тоа ќе се случи. Нема да знаете како да одговорите на ваквото детско однесување, а најдобро е да ги игнорирате и да не им обрнувате внимание.

Прегледи:
479
Објавено на:
10.03.2022