Категории

Мистериозното село на богаташи Хуаки кое никој не смее да го напушти

Сите жители живеат во идентични вили кои пукаат од луксуз.

Кинеското село Хуаки се наоѓа во провинцијата Џиангсу, исто така познато како „село на богатите“. Облакодери од 72 ката, хеликоптери кои кружат на небото, како и тематски парк го прават ова место целосно поразлично од остатокот од светот. Но, има еден услов. Ако некој реши да ги спакува куферите и да се пресели на друго место, тие остануваат без вила и пари на својата сметка во банка. Токму тоа е причината што никој не се осмелува да го напушти, за да не заврши на улица.

Повеќето жители работат седум дена во неделата, па логично е прашањето, каде трошат толку многу пари? Очигледно само во Хуаки. Пред околу 30 години, ова село беше едно од најсиромашните кинески села со само околу 600 жители. Но, тогаш се појави целиот партиски должник Ву Ренбао со план да донесе просперитет на ова место. Тој основал неколку компании и ги претворил тие сиромашни луѓе во богати луѓе.
Кога во 2004 година беше објавено во медиумите дека жител на селото заработува просечно 18 000 долари годишно, интересот на јавноста се зголеми. Интересно, таа сума е значително поголема од онаа што можете да ја заработите во другите кинески провинции.

За да ја покажат силата на селото, во 2011 година властите изградија фасцинантен облакодер на 72-от кат, за чија изградба беа потрошени 430 милиони долари. Селото има и превозно средство, но верувале или не, орбитира околу небото во форма на хеликоптер. Така, жителите имаат привилегија да бидат во околните градови за само 10 минути. Постои и голем тематски парк со реплики на познати градби како што се Кинескиот Wallид и Забранетиот град.

Прашањето како Хуакси дошол од сиромашно село на сето ова сè уште е обвиткано со тајна тајна. Жителите не зборуваат за своето богатство и се смета за тајна, а пристапот до медиумите е прилично ограничен. Новинарите не можат да стапнат додека не добијат одобрение од локалните власти. Исто така, клубови и барови не постојат, па на крајот се поставува прашањето каков е навистина животот во ова богато, мистериозно село.