Категории

Мистичното село во Иднонезија – Вае Ребо каде царуваат доста чудни обичаи

Индонезија е серија смарагдни скапоцени камења расфрлани низ тропското море, авантура со неверојатно наследство од народи, култури и колосални пејзажи, која чека за истражување.

Индонезија се состои од неколку илјади населени острови, од кои секој е посебен и уникатен. Јазикот и обичаите се исто така сосема различни, па затоа е измислен и воведен официјалниот јазик на Бахаса Индонезија на кој секој може да комуницира (инаку има повеќе од 700 јазици). Поголемиот дел од населението во земјата е од исламска вероисповед, но хиндуизмот е доминантен на Бали, додека христијанството е најраспространето во Флорес. Токму на островот Флорес се наоѓа интересното традиционално село Вае Ребо, за кое се потребни неколку часа пешачење низ џунглата.

Вае Ребо се наоѓа на една прекрасна висорамнина која се издига над џунглата, и одалечена од четири до пет часа пешачење од последниот пат. Утрата на овие планини се свежи, а ова село се наоѓа во котлина, поради што доаѓа до израз играта на светлината, но и мирисот на тропската прашума. Селото се состои од седум куќи опкружени со седум планини, а членовите на заедницата веруваат дека тука, покрај нив, живеат и духовите на нивните предци. Тие го прифатиле христијанството, но исто така се и анимисти. Тие веруваат дека сè околу нас има душа – и дрвата и животните и извор на река. Тие веруваат во духовите на нивните предци и се однесуваат со почит кон природата.

Легендите велат дека во античко време, нивниот предок Емпо Маро го напуштил индонезискиот остров Суматра и со своето семејство допловил кон Флорес. Таму подигна неколку села, вклучувајќи го Вае Ребо или Село во облаците. За да стигнете до него, прво мора да се искачите 1.782 метри надморска височина, а потоа да се спуштите на 1.117 метри надморска височина. Тоа е дел од прекрасна тропска шума која растеше на изумрена вулканска почва и е дом на цивети мачки, бизони, диви свињи, змии, мајмуни и бројни видови птици. За да пристигнете, мора да имате дозвола од домаќинот и да поминете низ мала традиционална церемонија за пречек. На самиот влез, ќе удрите голем гонг за да ја најавите вашата посета и наскоро некој старец ќе ве прими и ќе ве пречека.

Вае Ребо ја чува вековната традиција. Во центарот на селото е свето место, олтар на предците и главната куќа на Нианг Генданг, каде што постариот живее со своето семејство. Уште седум семејства се сместени во иста куќа, што значи повеќе од триесет лица. Куќите се издигнати на пет нивоа и се шират надолу, како пајакова мрежа. Животот се одвива на приземјето, на вториот, третиот и четвртиот кат има магацин за работи, а на петтиот кат има простор за предците. Во внатрешноста на куќата, како што опишуваат некои од посетителите во нивните патеписи, потребно е очите да се навикнат на темнината и чадот. Во центарот на собата има оган. Жените џвакаат ореви од бетел и ја плукаат црвената течност во кофа.

Кафето Арабика е главниот извор на приход за ова село. Тие, исто така, одгледуваат ванила, касава, тарос, банани, страсно овошје и друго овошје и зеленчук, кои ги продаваат на пазарот. Жените рачно изработуваат сарунг – ткаенина што е важен предмет на облека, а една од седумте куќи е наменета за посетители кои можат да ја поминат ноќта таму и да се запознаат со нивната традиција. Во селото, облаците понекогаш им отстапуваат место на месечината и ѕвездите. Потоа, во тишина, сите погледи се насочени кон ноќното небо и секој е оставен на своите мисли.

Прегледи:
634
Категории:
Uncategorized
Објавено на:
14.02.2021