Категории

Модата на диоптерските наочари во последните 100 години (Видео)

Потеклото на диоптерските наочари не може сосема точно да се утврди, но се верува дека настанале околу 13-от век.

 

Постојат извештаи според кои Сенека, римски филозоф, користел стаклена кугла исполнета со вода како предмет за зголемување на буквите. Некои извори го земаат тој податок како почеток на создавањето на диоптерските стакла.
Од тогаш до денес модата постојано се менувала, па со тоа се менувале и оквирите на диоптерските наочари. Во продолжение можете да погледнете какви диоптерски наочари биле „ин“ последниве 100 години.

Прегледи:
302
Објавено на:
10.04.2019