Категории

Модната еволуција на Скопје – спојување на стилот и одржливоста на 27. издание на Моден викенд Скопје

Големиот моден викенд во Скопје (FWSK), традиционално доаѓа во својот термин на стартот на есента, што ќе значи уште едно надминување на конвенционалните граници на стилот.

И за ова 27. издание продолжува тенденцијата организаторот да  става акцент на темата која одамна тој тим ја лоцира како релевантна, а тоа е одржливоста под слоганот „Улогата на заедницата во свесен дизајн и мода“.

Од 28-ми до 30-ти септември, FWSK ќе го трансформира комплексот Urban Garden во скопскиот Аеродром во раздвижен центар на модата и креативноста. Сепак, ова нема да е само полигон за прикажување на најновите колекции од младите дизајнери за оваа сезона. Тридневната екстраваганција има намера да поттикне значајни разговори, поставувајќи покрај модната писта и простори за работилници, уметност, проекции на филмови и ангажирани разговори кои навлегуваат од интересен агол во актуелната тема за одржливоста во модното царство.

 

Напорот на FWSK не е само да презентира, туку да ја едуцира, инспирира и придвижува заедницата кон поодржлива иднина. Со нудење на спој на модни ревии, експериментални колекции и необични простори за излагање, FWSK има за цел не само да ја истакне убавината и уметноста на дизајнот, туку и да ја нагласи колективната одговорност на модната индустрија кон нашата планета. Овој настан е етаблиран повик за акција, потсетувајќи ги сите вклучени – од дизајнери до потрошувачи – на критичната улога што ја играат во обликувањето на иднината.

 

Голден Арт,  со комплексот Урбан Гарден, ја има ценетата титула на генерален покровител и официјална локација за FWSK, обезбедувајќи амбиент кој е и шик и необичен. Со секоја дизајнерска креација што ќе ја освојува пистата, до секој разговор што ја буди мислата за одржлива мода, ова место ветува дека ќе биде епицентар на модните иновации во овие три денови.

 

“Моден викенд Скопје е повеќе од настан, тоа е движење. Тоа е покана да се нурнете во современата култура за модата, да ги разберете нејзините нијанси и да го славите нејзиниот потенцијал. Затоа, обележете ги вашите календари и бидете дел од ова револуционерно рандеву. Заедно можеме да замислиме и обликуваме иднина каде модата не е само сјај што заслепува, туку и прави разлика„ – истакнуваат организаторите.

 

27-то издание на Моден викенд Скопје (FWSK) ќе биде настан каде свесниот дизајн го зазема централно место, каде трендовите се значајни, но во обликување на иднината. Да потсетиме, Скопје е еден од водечките градови во овој дел од светот, каде благодарение на FWSK  се истражува подлабоката улога на заедницата во модата и каде што модата станува дијалог за промена.

 

За деталната програма на тридневниот Моден викенд Скопје, кликнете тука.

 

Прегледи:
207
Објавено на:
22.09.2023