Категории

Молитва за Бадникова вечер – „Бог со нас и е Спасител на сите, живее и царува во вечни векови“

На веб-страницата на Американската бискупска конференција, најдовме соодветен благослов за кој можете да се молите во кругот на вашето семејство и со тоа да го збогатите овој прекрасен обичај. Благослов на Божиќното креветче може да се направи на Бадник или на Божиќ.

Во тие денови излезе наредбата на Царот Август да спроведе попис на целиот свет. Тоа беше првиот попис спроведен за време на владеењето на Квириниј во Сирија. Секој отиде на пописот, секој во својот град. И Јосиф, од домот и од родот на Давид, се искачи од Галилеја, од градот Назарет, во Јудеја, во градот на Давид, што се вика Витлеем, за да се брои со неговата сопруга Марија, која беше бремена. И додека беа таму, време беше таа да се породи. И го роди својот првороден син, го завитка во повој и го положи во јасли, зашто во гостилницата немаше место за нив. И имаше овчари во земјата и ги чуваа своите стада под отворено небо.

„Слава ти Христос

Бог на сите народи и нации,
Од самиот почеток на светот
ја манифестиравте својата љубов,
кога копнеевме по Спасителот,
го испрати синот свој, роден од Дева Марија.
Тој внесува радост и мир во нашите животи,
правда, милост и љубов.

Господе,
Благословете ги сите во домот наш кои ги гледаат овие јасли.
Нека не потсетуваат на скромното раѓање на Исус.
и насочи ги нашите мисли кон Него
кој е ‘Бог со нас’ и Спасител на сите.
Кој живее и царува во вечни векови.

Амин!„