Категории

Морате да се ослободите од нив – Овие мисли ве спречуваат да бидете вистински среќни

Уште во детството усвојуваме одредени негативни верувања од родителите, воспитувачите, наставниците, а во текот на животот лажните пријатели и погрешните партнери исто така придонесуваат за разни болки и негативности. Како и да настанале, негативните мисли се таложат во нашата глава, а тоа негативно влијае на нашиот успех, животен пат, исполнување на желбите… Не спречуваат да бидеме најдобрата верзија од себе – оној кој може се во животот!

Еве кои ставови не спречуваат да живееме подобро:

1. „Не сум доволно добар“ – Ова доаѓа од упорните споредби со другите луѓе. Забораваме дека секој од нас е индивидуа за себе, со своите успеси, потреби, можности. Често создаваме идеализирани слики на другите, кои се навистина само наша илузија. Споредувањето со другите носи само негативност, а единствената личност со која треба да се споредувате сте вие ​​самите.

2. „Нема да бидам среќен до …“ – Ако чекате нешто да се случи – нова работа, селење, одгледување деца, патување – за да бидете среќни, нема да добиете многу од вашата среќа. Ако среќата ја поврзувате само со надворешни искуства, бидете сигурни дека дури и кога ќе се случи она што го сакате, ќе најдете нешто ново што треба да се случи за да бидете среќни. Среќата е внатре, СЕГА и ТУКА!

3. „Доцна е да смениш нешто“. – Уште една илузија која не тера да се држиме до нешто над кое имаме моќ Понекогаш е тешко да се ризикува, но не можете да знаете што ќе се случи ако не се обидете, ако не се потрудите. Откажувањето е слабост, а времето никогаш не е фактор што може да не ограничи. Постои изрека – „Никогаш не е доцна да сонуваш нов сон или да исполниш нова цел“.

4. „Сè уште не сум подготвен“. – Никој не е 100% сигурен во своите постапки, никој не може да знае што ќе се случи утре или за една година. Никој не го знае патот до добар живот, тој е покриен со магливи тајни. За да живеете подобро, ќе треба малку да поминете низ маглата – со целосно слепило и големи сомнежи дека ова време е точно. Можеби не е, но ќе научите нешто од ова.

. – Зошто мислиш дека ќе имаш повеќе време во иднина? Ако вашиот изговор е дека немате време да го постигнете вашиот сон, цел или она што ве исполнува, тогаш тоа не е вашата вистинска животна мисија!

Прегледи:
198
Објавено на:
04.06.2022