Категории

Може ли мачка да ве сака како дете? Постојат докази за тоа!

Дали љубовта на мачката кон нејзиниот сопственик е исто толку голема како љубовта на детето кон родителот? Да!

Според најновите истражувања, мачките ги сакаат своите сопственици.

До сега се веруваше дека мачките не ги сакаат нивните сопственици и ги третираа само како нивни домаќини. Неодамнешните истражувања покажуваат дека мачките, како кучињата и малите деца, градат силни врски со своите сопственици.

Студијата беше објавена во научното списание „Сегашна биологија“ и покажува дека мачките можат да градат вистинска и силна врска со нивниот сопственик.

Како изгледаше студијата?

70 мачки на возраст од 3 до 8 месеци учествуваа во студија спроведена од Универзитетот во Орегон. Мачките до сопствениците 2 минути, а потоа се одвоиле две минути и повторно биле заедно на истото место. Однесувањето на мачките во секоја ситуација беше испитана и анализирана. Дури 64% од мачките покажале љубов кон нивниот старателот. Додека ја напуштале просторијата, мачките, како децата и кучињата, чувствувале вознемиреност и страв. Мачките можат да се справат со овие чувства затоа што се свесни дека сопственикот ќе се врати наскоро. Слично однесување може да се забележи кај кучињата и децата на кои им е потребно присуство и блискост на друга личност. Останатите 36% од мачките се однесувале поинаку поточно не покажувале емоции кон нивните сопственици.

Однесувањето на мачките често зависи од природата на животното или нивниот сопственик. Студијата се повтори и на постари мачки и беше потврдено она што беше тестирано кај помлади миленичиња.

Прегледи:
218
Објавено на:
10.03.2020