Категории

Мудриот човек не тагува за она што го нема, туку се радува на она што го има!

Иако е тешко да се запре и да се изрази благодарност за малите работи во напорното секојдневие, таквата практика носи среќа на долг рок.

Секојдневната практика на изразување благодарност може да ни помогне да ги препознаеме позитивните работи во нашите животи, наместо да се фокусираме на негативните. И благодарноста за сите добри работи што ги имате всушност може да ве направи посреќни.

„Колку повеќе давате, толку повеќе добивате“, вели Боб Проктор
љубов
Ако не се чувствувате добро или само ви треба мало охрабрување, ви донесуваме неколку инспиративни цитати за благодарноста за да ве потсетиме на вашите благослови.

„Бидете благодарни за она што го имате; на крајот ќе имате повеќе. Ако се концентрирате на она што го немате, никогаш, никогаш нема да ви биде доволно. Опра Винфри

„Додека ја изразуваме нашата благодарност, никогаш не смееме да заборавиме дека најголемата благодарност не е да ги кажеш зборовите, туку да живееш според нив“. Џон Ф. Кенеди

„За мене секој момент е благодат. И чувствувам благодарност во моето срце секогаш кога можам да сретнам некого и да ја погледнам неговата или нејзината насмевка. Ели Визел

„Помислете на вашите сегашни благослови – кои секој човек ги има многу, а не на нивните минати неволји, од кои сите имаат некои. Чарлс Дикенс

„Благодарноста е особина слична на електричната енергија: таа мора да се произведува, испразни и троши за воопшто да постои“. Вилијам Фокнер

„Благодарноста е прекрасна работа. Она што е одлично кај другите поради неа, ни припаѓа нам. Волтер

„Кога сте благодарни, стравот исчезнува и се појавува изобилството“. Ентони Робинс

„Ако човекот не е благодарен за она што го има, веројатно нема да биде благодарен за она што ќе го добие“. Френк А. Кларк

„Благодарното срце не е само најголемата доблест, туку и мајка на сите други доблести. Цицерон

„Кога јадете овошје, сетете се на оној што го засадил дрвото“. Виетнамска поговорка

„Мудриот човек не тагува за она што го нема, туку се радува на она што го има“. Епиктет

„Уживајте во малите нешта, бидејќи еден ден можеби ќе погледнете наназад и ќе сфатите дека тоа се големите работи. Роберт Браулт

„Благодарам е најдобрата молитва што може да се каже“. Алис Вокер

„Помалку би се грижеле доколку се заблагодариме повеќе. Благодарноста е непријател на незадоволството“. Хари А. Ајронсајд

„Благодарната душа може да најде утеха во сè; а онаа која тагува не може да најде утеха во ништо. Хана Витал Смит

„Благодарноста му дава значење на нашето минато, носи мир денес и создава визија за утре. Мелоди Бити

Прегледи:
306
Објавено на:
17.01.2022