Категории

Мудро со финансиите – Секојдневни навики кои поради кои беспотребно „фрлате“ пари

Непланираните и спонтани одлуки за купување може да не чинат доста. Често знаеме да купуваме одредени производи и да користиме услуги, само од навика, без да размислуваме колку пари всушност трошиме на нив. Сепак, трошоците, кои на прв поглед изгледаат незначителни, со текот на времето можат да се претворат во пристојна сума.

Овие работи само го имитираат задоволството што го имаме од купувањето и всушност постепено прават дупка во нашиот паричник.

1.Ситници на каса
Вие трпеливо чекате да ви дојде редот во продавницата и во меѓувреме ве привлекла некоја убава ситница на касата. Всушност, не ви треба оваа работа, но ве воодушевила пристојната цена и интересниот изглед. Во реалноста, луѓето кои ги прават овие импулсивни набавки едноставно паѓаат на трикови на експерти за маркетинг, кои намерно ставаат сјајни, светли, привлечни ситници со сомнителен квалитет на полиците.

2.Најлонски чорапи
Секоја девојка веројатно е запознаена со чувството на длабоко разочарување кога ќе се направат предавнички дупки во вашите сосема нови чорапи. Тенкиот најлон е рудник за злато за производителите. За да го спречите ова непријатно искуство, намачкајте ги новоотпакуваните чорапи со вода и ставете ги во замрзнувач да замрзнат. Потоа одмрзнете ги и прскајте со лак за коса. Така, тие стануваат безбедни за носење.

3. Љубов спрема гардероба во една боја
Навиката е чудо. Љубовта и посветеноста на една иста боја ќе направат да изгледате монотоно и ќе го испразните паричникот.

4. Овошје и зеленчук надвор од сезоната
Кога купувате бобинки, овошје и зеленчук од странство, ризикувате да купите производ со сомнителен вкус и вредност. Покрај тоа, цената ќе биде неколку пати повисока од просечната, што може силно да го погоди вашиот паричник. Со купување сезонски производи, вие не само што заштедувате пари, туку добивате и навистина здрави и сочни производи. Покрај тоа, овошјето и зеленчукот купени за време на сезоната на зреење во областа на градината можат да бидат замрзнати без да ги изгубат своите корисни својства.

5.Тоалетна хартија
Научниците докажаа дека сиромашните луѓе трошат 6 проценти повеќе пари на тоалетна хартија отколку богатите. Работата е во тоа што лице со високи примања може да си дозволи да купува рефус по подобра цена. Оваа залиха ќе биде доволна за да чекаат за следната продажба. И обичните луѓе, во повеќето случаи, купуваат 1-2 ролни тоалетна хартија, и во иднина треба постојано да ги надополнуваат своите залихи, дури и кога нема попуст.

6.Лекови што ги купуваме за секој случај
Подобро е да не купувате лекови за идна употреба, особено ако не сте сигурни дека навистина ќе ви требаат. Инаку, таблетите што беа купени како резерва, во повеќето случаи завршуваат со датумот на истекување. Денес, аптеките што работат 24 часа на ден се наоѓаат на секој агол и навистина нема потреба да се прават големи резерви. Исто така, не заборавајте да ги прегледувате вашите лекови на секои 6 месеци за да се ослободите од истечените.

Прегледи:
33
Објавено на:
15.01.2021