Категории

Неверојатна приказна. Мудроста на децата од африканско племе го засрами цел свет !

Еден антрополог им предложил игра на децата од едно племе во Јужна Африка. Воедно, тој ставил корпа полна со овошја покрај едно стебло и им кажал на децата дека кој прв ќе дотрча до стеблото ќе го освои овошјето. Децата се согласиле на играта.

Меѓутоа, кога тој им дал знак да почнат да трчаат, сите деца се фатиле за рака и трчале заедно, па така сите стигнале први до корпата со овошјето, и заедно почнале да јадат.

Кога ги прашал изненадениот антрополг зошто трчале заедно, кога еден можел да го освои целото овошје само за себе, тие одговориле :

“Како еден од нас може да биде среќен, ако сите останати се тажни“ ?!

 

 

Прегледи:
354
Објавено на:
12.01.2016