Категории

На прагот пред најголемото историско откритие: Пронајдени остатоците од Тројанскиот коњ

Ова откритие ќе ја потврди теоријата дека тројанскиот коњ не е легенда, туку дека навистина е направен за да ја заземе Троја.

За време на ископувањата во Турција, археолозите пронајдоа остатоци од десетици ела и греди, долги и до 15 метри, кои беа собрани во необична форма и за кои се верува дека се остатоци од тројански коњ. Археолозите наскоро ќе започнат со ископувања на Студентскиот плоштад: Тие очекуваат да најдат вредни споменици. Повеќето научници веруваат дека тројанскиот коњ е митска структура и обично се поврзува со еповите на Хомер „Илијада“ и „Одисеја“. Приказната за Тројанскиот коњ се однесува на самиот крај на војната, како дел од стратегијата за заробување на Троја и победа во конфликтот, а приказната за него е најистакната слика на Виргилиј во Енеида, текст од владеењето на Август во Рим.

Историчарите сугерираат дека античкиот писател ја користел сликата на коњ како аналогија за воена машина, или можеби дури и за природна катастрофа. Пронајдената структура одговара на описот на Виргилиј, Август и Квинт од Смирна, така што археолозите почнаа да веруваат дека овие остатоци навистина биле дел од лукавата стратегија што ја користеле Грците за освојување на античка Троја.

Друго откритие што ги поддржува тврдењата на археологот е оштетена бронзена плоча со натпис „За да се вратат дома, Грците оваа понуда и ја посветуваат на Атина“, која беше пронајдена на местото, а Квинт Смирна се повикува на одредена плоча во неговата епска песна “ По Хомер “.
Двајца археолози кои ги спроведуваат ископувањата, професорите на Универзитетот во Бостон, Кристин Морис и Крис Вилсон, велат дека се во голема мера убедени дека оваа структура е навистина поврзана со легендарниот коњ и дека сите претходни тестови само ја потврдиле нивната теорија.

„Сите тестови за датирање јаглерод и други анализи сугерираат дека дрвените парчиња и други артефакти датираат од 12 или 11 век п.н.е., што се совпаѓа со датумите дадени од многу антички историчари, како што се Ератостен или Прокло, за периодот на Тројанската војна.“ – вели професорот Морис.

Таа нагласи дека не сака да звучи премногу самоуверено, но дека е сосема сигурна дека се работи за откритие на делови од тројански коњ, бидејќи другите докази, како што е нивниот состав, се совпаѓа со описите од многу извори.

Прегледи:
199
Објавено на:
13.08.2021