Категории

На вашата мачка и сте поважни отколку што си мислите – Еве што таа чувствува за вас

Секој знае предрасуди дека мачките се помалку приврзани за нивните сопственици и дека им стануваат важни само кога сакаат храна. Но, и покрај тоа што однесувањето на мачките е различно од тоа на кучињата, научните истражувања сепак покажуваат дека не е точно дека не сме важни за нив.

Однесувањето на мачките за миленичиња е делумно слично на однесувањето на големите диви мачки во дивината. Овие сличности изгледаат симпатично во нивната минијатурна верзија и во никој случај не значат дека мачките ги почитуваат своите сопственици помалку од кучињата. Верувале или не, студија на Универзитетот во Орегон во САД покажа дека мачките чувствуваат поголемо задоволство кога се дружат со сопственикот отколку кога јадат.

Студијата избра 50 мачки од куќи, станови и засолништа. На секој од нив им беше забранет пристап до храна, играчки и сопственици на неколку часа во одреден момент. После тоа, тие им го ставија сето тоа повторно на располагање, а најголемиот број мачки од истражувањето покажаа најголемо задоволство при контакт со најблиски.

Бидејќи истражувањето покажало дека контактот со луѓето бил уште поважен за мачките отколку за храната, луѓето што го спровеле истражувањето им порачале на сите сопственици дека немаат причина да се грижат и дека оние приказни за рамнодушни животни кои мислат само на себе, едноставно не се точни.

Прегледи:
488
Објавено на:
23.04.2021