Категории

Најбистрото езеро на светот – Може да се види дното на длабочина од 80 метри

Според проценките на „National Geographic“, во светот има дури 117 милиони езера. Во жестоката конкуренција, според многу истражувачи и научници, ова може да се круниса со ласкавата титула на најчистото езеро во светот – поточно, оптички чиста, скоро како дестилирана вода.

Синото езеро, или покомплицирано Ротомаиревенуа, е мало езеро лоцирано во Националниот парк Нелсон езера во Нов Зеланд. Истражувањата покажаа дека видливоста тука достигнува длабочина и до 80 метри! Ова го сруши рекордот што го држеа изворите на Те Ваикоропупу до 2011 година, исто така во Нов Зеланд. Одредени делови на Пацификот можат да се пофалат со ваква чиста вода, но секако не спаѓаат во категоријата езера. На Синото езеро, можно е да се забележат дури и виолетови нијанси на вода кои се видливи само во најчистите води во природата.


Се разбира, постои едно „но“. Јасноста на езерото честопати е нарушена од обилните дождови, па видливоста паѓа на само еден метар. По неколку дена, погледот е повторно неверојатен, но треба да го погодите времето на пристигнување бидејќи ова е планинска област каде дождот не е невообичаен. Водата што ја „освежува“ се наоѓа во изворот на 1200 метри надморска височина и ја прави чиста, чиста и свежа. Неговата температура е помеѓу 5 и 8 степени.

Домородното население Маори го смета за свето. Тие го користат на своите церемонии, и токму тие го дадоа уште покомплицираното име уште од почетокот: Ротомаиревенуа. Во превод, тоа значи „езеро на мирна земја“. Тие веруваат дека тоа им овозможува на душите на мртвите да патуваат во татковината на својот народ.Треба ли да споменеме колку е популарен овој регион меѓу ентузијастите за природа, пешачење и кампување? За да не биде покрај снежните врвови на планини, шуми, езера, реки, пешачки патеки долги 80 километри

Со максимално почитување на природата и правилата на животната средина, планинарите и екскурзионистите се среќни што доаѓаат тука – дури и само да погледнат полн со восхит, од безбедно растојание.