Категории

Најчести причини поради кои паровите избегнуваат интимни односи

Паровите кои се заедно долго време по некое време почнуваат да губат интерес еден за друг. Ова има лош ефект врз нивната врска, и не е невообичаено недостатокот на секс да биде повод за раскинување.

Благодарение на оние кои имаа храброст да кажат што е проблемот во нивниот сексуален живот, сега имаме листа од најчестите причини зошто паровите престануваат да имаат секс.

Плашете се од она што ќе го слушнете од вашиот партнер
Многумина се плашат од одговорот на прашањето зошто нивниот сексуален живот е во криза, но и од сознанието дека можеби повеќе не се привлечни за својот партнер. Некои од нив се сомневаат дека нивниот партнер има богат сексуален живот надвор од нивната врска. Се разбира, постои страв од напуштање. Кога ќе го земеме предвид сето ова, многу е јасно зошто е тешко некој да поставува прашања и да добива конкретни одговори.

Станавте како деловни партнери
Врската можеби стана повеќе како работа во која парот работи заедно за да го одржат начинот на живот што им треба или сакаат. Романтиката и сексуалноста во таков брак се минато. За пари се зборува, но не за секс.

Пауза
Сите знаеме дека ова влијае на желбата за секс. Ако, покрај работата, се грижите и за деца или постари родители, сексот веројатно зазема многу ниско место на приоритетните скали. Тешко е дури и да се размислува за тоа, а уште потешко е да се има ако паровите немаат преостаната енергија во себе.

Не се чувствувате добро со својот изглед
Со текот на годините, многу е веројатно дека и вашето тело се променило. Промената може да се случи по породување, возраст, недостаток на физичка активност, нездрава исхрана или пиво или две после работа. Без оглед на причината, ако немате доволно самодоверба, ќе ви биде тешко да се соблечете пред некого и да ги разоткриете сите ваши маани.

Се чувствува непријатно
Ова може да се примени во секое време, но ова е најчесто проблем кај жените во менопауза кои се загрижени за сувост и болка за време на сексуалниот однос. За жал, многу жени се срамат и се двоумат да разговараат за тоа со своите гинеколози, а камоли со нивните партнери, пишува Psychology Today.

Прегледи:
100
Објавено на:
19.10.2021