Категории

Најчудниот феномен во историјата – Застанувањето на Нијагарските водопади

Откако се забележани податоци за феноменот на природата, водопадите Нијагара, само еднаш во историјата, овие водопади целосно престанале да течат и протокот на вода бил запрен, а природата замолкнала.

Според најблиските податоци, целосното замрзнување на водопадите на Нијагара се случило помеѓу полноќ на 29 март 1848 година и рано наутро на 30 март 1848 година. Повеќето жители, во овој период, веруваа дека доаѓа почетокот на крајот, па со овие стравови за можен крај на нивниот живот, се зголеми вознемиреноста кај населението што беше сведок на оваа природна појава.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niagara Falls (@niagarafalls)

 

Причината за замрзнување на водопадите се рефлектира во фактот дека таа година драстично падна температурата во Америка, како и на границата на Канада и САД, каде се наоѓаат водопадите, па не само градот беше под мраз, но и овој скапоцен камен на природата. Погледнете како изгледаа уште во 1848 година:

 

 

 

Прегледи:
56
Објавено на:
11.06.2021