Категории

Најдобрите книги во историјата – дали сте прочитале барем дел од нив?

Америчкиот портал Newsweek состави листа од најдобрите 99 книги во историјата врз основа на повеќе извори и критериуми како што се историските и културните значења и релевантности и популарност:

 1. Војна и Мир, Лав Толстој
 2. 1984, Џорџ Орвел
 3. Уликс, Џејмс Џојс
 4. Лолита, Владимир Набоков
 5. Бучава и бес, Вилијам Фокнер
 6. Невидлив човек, Ралф Елисон
 7. Кон светилникот, Вирџинија Вулф
 8. Илијада и Одисеа, Хомер
 9. Гордост и предрасуди, Џејн Остин
 10. Божествена комедија, Данте Алигиери
 11. Кантерберски приказни, Џефри Шосер
 12. Гуливеровите патувања, Џонатан Свифт
 13. Среден курс, Џорџ Елиот
 14. Све се распаѓа, Чинуа Ачеба
 15. Ловец во жито, Џером Селинџер
 16. Однесено од виорот, Маргарет Мичел
 17. Сто години самотија, Габриел Гарсиа Маркес
 18. Големиот Гетсби, Френсис Скот Фицџералд
 19. Деца на полноќта, Салман Руџи
 20. Домородец, Ричард Рајт
 21. Историја, Херодот
 22. Капитал, Карл Маркс
 23. Левитијан, Томас Хобс
 24. Господар на прстените, Џ.Р.Р.Толкин
 25. Патот кон Индија, Е.М.Фростер
 26. Да се убие птицата која се потсмева, Харпер Ли
 27. Библија
 28. Госпоѓа Бовари, Гистав Флобер
 29. Ана Каренина, Лав Толстој
 30. Хамлет, Вилијам Шекспир,
 31. Отело, Вилијам Шекспир
 32. Франкенштајн, Мери Шели