Чек дис аут
Search

Најдоброто нешто за машкото здравје е да има жена, а жената да има пријателка

Истражувањето покажа дека жените кои им ги кажуваат своите проблеми на своите најдобри пријателки се посреќни и поздрави. 

Едно истражување на универзитетот во Станфорд, се залагало за проучување на поврзаноста помеѓу умот и телото – во врската со стресот и болестите. Професорот по психијатрија изјавил дека една од најдобрите работи кои мажот може да ги направи за своето здравје е да биде оженет додека за жената е да го негува пријателството со својите најдобри пријателки.

Жените една со друга се поврзуваат различно од мажите и осигуруваат еден систем на поддршка кои меѓусебно им помага да се носат со стресот и животните проблеми. На физичко ниво, времето поминато со пријателките кај жените го зголемува нивото на серотонин – невротрансмитер кој помага во борбата против депресија и може да допринесе во чувствата за општата добра состојба.
Жените со своите пријателки ги споделуваат чувствата, додека мажите градат дружење околу активностите.

Тие ретко се состануваат со своите приајтели за да зборуваат за чувствата или некои нешта кои им се случуваат во животот.
Истражувањето покажа дека жените кои им ги кажуваат своите проблеми на своите најдобри пријателки се посреќни и поздрави.
Коментари

[fbcomments]