Категории

Најголемата ледена пештера во светот ќе ве остави без здив – Ајризенвелт е вистинска магија на природата

Најголемата ледена пештера во светот, Ајризенвелт, не била откриена дури во 19 век. Поради недостиг на интерес за истражување на пештерата и недостапната локација, дури во 1879 година Антон фон Поселт-Цорич влегол во пештерата на 200 метри и напишал детален извештај 40 километри јужно од Салцбург австриските Алпи.

Пештерата е отворена само од мај до крајот на октомври, што во текот на летото може да биде вистински одмор од високите температури и топлината, пренесува punkufer.hr. Мраз лавиринт долг околу 40 километри Светот на ледените гиганти или лавиринтот Ајризенвелт е долг вкупно 40 километри во пештерата, но туристите можат да го видат само првиот километар. Сместено е во планината Хочкогел во Верфен, Австрија, на 40 километри јужно од Салцбург. Првите формации започнаа да се прават пред 100 милиони години, а реката Салзах ги зголеми пукнатините создадени од тектонските поместувања, создаде големи шуплини и на тој начин во голема мера го обликуваше Светот на гигантите од мраз.

Најголемата ледена пештера во светот се наоѓа на 1600 метри надморска височина и до неа може да се стигне по возење со жичара и дваесет минути пешачење. Формирана во текот на илјадници години, најголемата ледена пештера во светот, Ајризенвелт, не била откриена дури во 19 век. Поради недостаток на интерес за истражување на пештерата и недостапната локација, дури во 1879 година Антон фон Поселт-Цорич влегол во оваа пештера сам на 200 метри и напишал детален извештај за неа.

За жал, пештерата наскоро повторно беше заборавена и само Александар фон Морк, основачот на истражувачот на пештерите во Салцбург, ја сфати вредноста на документите на Поселт. Тој продолжил да го истражува во 1913 година со колегите, но дури по Втората светска војна биле откриени невидените и бројни лавиринти на тој леден свет. Во 50-тите години на минатиот век беше поставена жичарница што им овозможуваше на посетителите да се искачат по стрмните делови за само неколку минути. Прошетка низ ледената магија со фенери Пред да влезете во пештерата, секој посетител добива фенер за да ја осветли патеката. Треба да се нагласи дека пештерата е секогаш посетена во друштво на водич и дека обиколката трае околу 70 минути.

Најголемата ледена пештера во светот Светот на гигантите од мраз е вистинско чудо на природата каде што можете да научите и да бидете сведоци на разни ледени наслаги од прва рака како што се сталагмити, сталактити, сводови на мраз, водопади и мазни wallsидови Сè што треба да знаете Имајќи предвид дека патувањето од жичарницата до влезот во пештерата трае околу 20 минути пеш и на 134 метри висинска разлика што треба да се помине на ниски температури, посетата на пештерата не се препорачува за луѓе со потешкотии одење или оние кои страдаат од кардиоваскуларни заболувања. Малите посетители зависат од одлуката на родителите, но на официјалната веб-страница забележуваат дека од претходното искуство не препорачуваат да се водат деца помлади од 3-4 години.