Категории

Најголемите извори на стрес во вашето секојдневие – Како да се ослободите од нив

Што би се откажале ако некој понуди да ги фрли сите ваши извори на стрес во некоја волшебна корпа за ѓубре? Клучот за борба против стресот не е да работите повеќе на ситуација што ви носи непријатност, туку да бидете подготвени да работите помалку.

Одредени работи што ги правите во животот само ја отежнуваат ситуацијата и кога прибегнувате кон такво однесување, вие всушност додавате масло на огнот. Во стресни ситуации кога ве обземаат грижи, олеснете си го со менување на овие десет работи во себе:

1. Ослободете се од потребата да ги задоволите другите.
2. Престанете да измислувате изговори.
3. Не чувствувајте се дека треба да реагирате на сè што веднаш некои работи можат и ќе чекаат.
4. Дозволете си да бидете недостапни за другите кога чувствувате потреба да го сторите тоа. Во ред е да ја одбиете поканата за дружење некогаш.
5. Престанете да верувате дека ви треба само она што го немате, за да бидете посреќни и поуспешни. Не е точно дека постои само една работа чија моќ е толку голема што владее со вашиот успех и неуспех. Секогаш постои друга можност.
6. Контролирајте ја вашата желба да се пофалите. Постојат луѓе кои ќе ве гледаат онакви какви што сте навистина, без да мора да им докажете. Вие сте единствените вистински!
7. Престанете да се обидувате да бидете прифатени од сите. Никогаш нема да ве прифатат сите и тоа е во ред. Ваша работа е да откриете што е тоа и да го донесете.
8. Запомнете дека не мора да ги знаете сите детали. Животот понекогаш работи на мистериозен начин.
9. Отфрли ја идејата дека треба да бидеш совршен. Грешки им се случуваат на сите. Во ред е некој да биде сведок на твојата лудост.
10. Не предизвикувајте си дополнителен стрес сметајќи себеси одговорен за сите луѓе во вашата околина. Верувајте дека милостивата универзална сила на љубов и правда што е иста за сите ќе им помогне. Давањето поддршка и помагањето на другите е прекрасно, но кога ќе почне да предизвикува стрес, време е да ја оставите ситуацијата сама да тече. Кога ќе се намалите под товарот на стресот, отфрлете дел од товарот и ќе добиете нова кора од лимон, свежа енергија, ќе бидете поотворени и експресивни. Со оваа нова енергија, можете да им помогнете на повеќе луѓе.