Категории

Најголемите мистерии на човечкото тело кои науката сеуште не може да ги објасни

Иако може да изгледа дека технологијата напреднала толку многу што може да се научи сè за луѓето, тоа е далеку од вистината. Научниците сè уште немаат објаснување за „обичната“ коса или женските гради.

Зошто сме толку слични на шимпанзата?
Ако избричете шимпанзо и го фотографирате неговото тело од врат до половината, на прв поглед не би забележале дека не станува збор за човечко суштество, изјави Кевин Хант, директор на Лабораторијата за човечко потекло и примарна еволуција на Универзитетот во Индијана. Мускулатурата на луѓето и мајмуните е неверојатно слична, но некако шимпанзата се два до три пати посилни од луѓето. Не е јасно зошто сме многу послаби од нашите еволутивно најблиски роднини.

Зошто имаме доминантна рака?
Девет од 10 лица се десничари. Самиот факт дека имаме доминантни раце воопшто е мистериозен. Зошто има само една рака со супериорни моторни вештини, наместо двете раце да имаат иста доза на умешност? Една теорија тврди дека ова е резултат на посложена врска од едната страна на мозокот во која е вклучен говорот (што исто така бара фини моторни вештини). Бидејќи говорниот центар обично е во левата хемисфера на мозокот, десната рака е доминантна кај повеќето луѓе. Сепак, таа теорија „не пие вода“ поради фактот што не сите десничари го контролираат говорот во левата хемисфера, додека половина леваци го прават тоа.

Зошто женските гради се зголемени?
Женските гради се полнат со млеко кога треба да ги хранат новороденчињата. Но, женските гради биле зголемени без оглед на тоа дали имале млеко или не. Научниците не можат да се согласат зошто или кога градите се трајно зголемени. Повеќето биолози за еволуција веруваат дека градите служат за привлекување на мажите за да ги измамат мислејќи дека жена со поголеми гради подобро ќе ги храни своите деца (иако градите всушност содржат маснотии, а не млеко). Но, дури и таа теорија е сомнителна бидејќи во многу култури големите гради не се привлечни за мажите.

Која е целта на косата во интимната област?
Зошто гениталиите се покриени со коса сè уште не е познато. Некои експерти веруваат дека тие се сексуален украс, односно визуелен сигнал за сексуална зрелост и резервоар на феромони. Други мислат дека косата удобно го одржува нашето стратешко место удобно и побезбедно, додека други тврдат дека служат како еден вид тепих, спречувајќи триење за време на сексот. Без оглед на причината, денес повеќето луѓе сакаат да се ослободат од нив.

Полни сме со микроби
10 микроби „доаѓаат“ во секоја човечка клетка во организмот, и заедно сочинуваат до неколку килограми (од еден до три проценти) од вкупната тежина на човекот. Некои од нив ја чистат нашата кожа, некои помагаат во варењето на храната, но повеќето од овие микроби придонесуваат за нашите телесни функции на непознати начини во овој момент. Здравите луѓе имаат дури и некои штетни вируси во нив што не можат да се разберат затоа што не се активираат.

Делови од телото кои не служат за никаква цел или барем ние така мислиме
Умници или движења на ушите се само некои од бескорисните еволутивни остатоци што човечкото тело сè уште ги има. Исто така, нивното отстранување не е потребно, освен ако состојбата не стане комплицирана, како што е случајот со додатокот. Но, биолозите неодамна почнаа да се сомневаат во долгогодишната претпоставка дека овие „додатоци“ се бесмислени.Некои тврдат дека тие можат да помогнат во „обука“ на имунолошкиот систем за време на развојот на фетусот. Други истражувања покажуваат дека додатокот е како „безбедна куќа“ за бактериите кои помагаат при варење, чувајќи го во тајност снабдувањето со микроби што излегуваат во дигестивниот тракт откако ќе излезат добри бактерии од цревата преку дијареја.

Мистерија наречена мозок
Како 100 трилиони нервни врски во нашиот мозок работат заедно за да создадат чувство дека сме живи? Многу големи мислители веруваат дека свеста е најголемата мистерија не само на човечкото тело, туку и на најголемата воопшто.
Неврологот В. С. Рамахандран рече:
„Секој мозок се состои од атоми кои беа исковани во срцата на безброј далечни starsвезди пред неколку милијарди години. Овие честички лебдеа со еони и светлосни години сè додека гравитацијата и шансата сега не им се придружат тука. Овие атоми сега формираат конгломерат (вашиот мозок) кој размислува за самите starsвезди што го родиле, но исто така размислува за сопствената способност да размислува и да ги доведува во прашање сопствените способности. Со доаѓањето на луѓето, беше речено, универзумот одеднаш стана самосвесен. Тоа е најголемата мистерија “.

Прегледи:
107
Објавено на:
17.03.2021