Категории

Најголемите заблуди за љубовта кои ги уништуваат врските

Љубовта е прекрасна, ја сакаме љубовта, го сакаме чувството што го имаме кога сакаме некого, сакаме да знаеме дека некој не сака… Секој има свој одговор на прашањето што е љубов, и често се случува да не разбираме некои работи за љубовта најдобро. Кога станува збор за разбирање на љубовта, многу често се случуваат две грешки, и ако не ги забележиме на време и не се обидеме да ги исправиме, тие можат сериозно да ја нарушат врската.

1. За нас е важно да сме сакани, а помалку размислуваме за фактот дека не само што мора да бидеме сакани, туку и да сакаме
Во врска или брак, често се случува да се преокупираме со „искрена“ размена. Сакаме да зборуваме за тоа кој работи повеќе за врската и да се однесуваме како да сме противници или деловни партнери, а не „организам“ што не треба да функционира на тој начин. Не можеме да сакаме една личност, ниту нашиот партнер, ниту самите себе, на штета на другата страна. Важно е да се сакате себеси, но и вашиот партнер. Не е важно само да знаеме дека сме сакани, важно е искрено да ја сакаме другата страна без да сметаме.

2. Многумина ја гледаат љубовта како крајна точка или чувство, наместо како континуирано дејство
Многу чувства што се случуваат на самиот почеток се нарекуваат љубов, а најголемиот проблем е што кога овие чувства исчезнуваат (што се случува секогаш), тие претпоставуваат дека тие се заубени. Ставот дека ништо не е полесно од љубовта е вообичаена идеја за љубов и покрај бројните докази за спротивното. Љубовта бара напор и работа, но многумина го занемаруваат тој дел. Тие претпочитаат да ги остават работите да се распаднат, а подоцна се правдаат дека тоа бил погрешен избор на партнер. Се разбира, и тоа сценарио е можно, но често причината за прекинот е недоволен напор. Значењето на љубовта, здравата љубов, е сложено прашање, но без сомнение здравата љубов се заснова на емоционално здравје и взаемно почитување. Важно е да влезете во врска без листа на очекувања, особено за начините на кои сакаме нашиот партнер да н make направи среќни. Не е нивна работа. Во љубовта, од суштинско значење е да растеме заедно, а не да се држиме едни на други на исто место. Зрелата љубов инспирира и поддржува.

Прегледи:
103
Објавено на:
24.08.2021