Категории

Најлудите суеверија ширум светот – Зошто италијанците се плашат од бројот 17?

Најдоброто искуство од патувањето ќе го искористите само кога, запознавајќи се со културата, ќе се запознаете со локалните обичаи, ритуали, но и суеверие. Еве што треба да знаете пред да патувате во некоја од овие земји.

Индија
Во Индија, никогаш не треба да повикувате некој што веќе ја напуштил куќата во случај да заборавите да му кажете нешто. Се верува дека таму ќе му донесете лоша среќа, па сè што имате да кажете, мора да кажете пред таа личност да ја напушти куќата.

Италија
Италијанците, особено јужните, се сметаат за суеверна нација. Многу Италијанци веруваат дека бројот 17 е анарграм за VIXI, што значи „живеев“, симболичен начин да се предвиди смртта. Затоа Италијанците избегнуваат да патуваат на 17-тиот ден во месецот и се плашат од овој датум.

Кина
За Кинезите, бројот што треба да се избегне е четири! Многу згради го избегнуваат дури четвртиот кат, така што лифтот ќе ве однесе од третиот до петтиот.

Русија
Русите имаат голем обичај да мора да седите на куфер пред да патувате затоа што тоа ќе ви донесе среќа во наредните денови.

Норвешка
Проклетствата обично се лоша работа, но тоа не е случај во Норвешка. Просечен Норвежанец кој вели „тви, тви“ фрла „проклетство“ со кое ви посакува се најдобро и дека на патот ништо не ви се случува.

Обединето Кралство
Во САД, се избегнуваат црните мачки кои ја преминуваат улицата, а во Велика Британија се смета за вистински благослов кога црна мачка ќе го премине вашиот пат.

Јапонија
Јапонците веруваат дека перницата свртена кон север го скратува животот, затоа немојте да се изненадите што перницата е чудно поставена кога ќе се најдете во Јапонија.

Романија
Романците сметаат дека излегувањето од другата врата од онаа во која сте влегле, носи лоша среќа.

Португалија
Луѓето во Португалија не сакаат да се движат наназад. Ретко ќе видите како некој од оваа земја изведува „месечинска прошетка“ затоа што одењето наназад се смета за „повикување на ѓаволот на вашиот пат“.

Прегледи:
561
Објавено на:
08.03.2021