Категории

Најмоќните кралици кои биле прочуени по својата убавина – Но реалноста била малку поинаква

Дали постојат основи за тврдења за нивната физичка убавина? Што ни кажуваат историските и археолошките докази?

Тие се здобија со слава како убавици. Тие беа восхитувани од најпознатите и највлијателните луѓе во нивното време. Се пишуваа песни за нив и им посветуваа романи. Зошто одредени дами, иако далеку од идеални жени, се сметаат за убави, и која е вистинската тајна на нивната привлечност?

Клеопатра

Појавувањето на Елизабет Тејлор во улогата на Клеопатра во 1963 година е приказ на прекрасна фатална жена која ги маѓепсува римските владетели со својата убавина и сензуалност. И сигурно е дека ваквите карактери се идеални за екранот, но врз основа на преостанатите траги од нејзиниот вистински изглед, современите историчари се сомневаат дека изгледала како жената која и денес предизвикува восхит кај нас. Историчарите на Британскиот музеј, откако анализирале неколку десетици портрети на Клеопатра, дошле до заклучок дека до крајот на нејзиниот краток 38-годишен живот, Клеопатра била прилично дебела, густа жена, ниска, со искривен нос и лоши заби. Тајната на привлечноста на Клеопатра лежела, велат тие, во нејзината исклучителна харизма, остар ум и добро образование. Современиците исто така тврдат дека таа имала префинет вкус. Нејзината облека секогаш се одликувала со елеганција, со која многу вешто ги покривала своите недостатоци.

Кралицата Маргарет

Таа беше ќерка на моќната и озлогласена кралица Кетрин де Медичи и кралот Хенри Втори. Според историчарите, таа била член на последната моќна генерација на славното семејство Валоис. Маргарет од Валоис, или кралицата Маргот, беше кралица на шпанската провинција Навара и Франција. Таа исто така беше инспирација за многу писатели, вклучително и Александар Дима, кој го напиша романот „Кралицата Маргот“ и Шекспир – за делото „Залудно Љубовно дело“. Ова е приказна за жена која го сакаше животот и која прекрши многу социјални правила. Се споменува дека Марго многу личела на нејзината мајка. Имала исто, долго, искривено лице, опуштени образи. Но, зошто на сите современици им се чинеше убава жена која беше далеку од мерилата за убавина? Се чини дека повторно е прашање на шарм и силен ум. Маргарет Валоис беше една од најобразованите жени во Европа во своето време. До 16-годишна возраст, таа научила неколку јазици, добро свирела на разни инструменти и совладувала математика, филозофија и анатомија. Покрај тоа, кралицата имала доволно пари за луксузна облека. Знаеше да се облече така што секогаш беше во центарот на вниманието.

Елизабет Тудор

Елизабета Прва Тудор беше кралица на Англија и кралица на Ирска од 17 ноември 1558 година до нејзината смрт. Понекогаш наречена Кралица на девиците, таа беше петтиот и последниот владетел на династијата Тудор, наследувајќи ја нејзината полусестра, кралицата Мери Прва. И само уште една во низата кралици кои се стекнаа со слава како убавица. На 29-годишна возраст, Елизабет страдала од сипаници и станала ќелава, па морала да носи перика. Покрај тоа, таа имала лузни на лицето, кои внимателно ги маскирала со шминка. Дури и во младоста, забите и станале црни, па вовела мода на црни заби, така што сопствениците на снежно-бела насмевка морале да ги оцрнат забите за да не изгледаат „грди“. Поданиците на кралицата не биле скржави на комплименти, само за да ја придобијат нејзината корист.

Катерина Прва

Првата руска царица била втора сопруга на Петар Велики, Катерина Прва, родена во Полска, која нејзините роднини ја испратиле во Русија по смртта на нејзините родители. Царот Петар Велики го запознал принцот Меншиков, се вљубил во неа и се оженил со неа. До брак и преобраќање во Православие, нејзиното име беше Марта Скавронска. По неговиот брак, Петар Велики живеел и владеел само само тринаесет години, а кога починал во 1725 година, таа дошла на серускиот престол.
Многу мажи лудуваа по неа, вклучувајќи го и Питер I. Прашањето што често се поставува во историските кругови е што сторила една неписмена девојка за да го „фати“ императорот? Марта беше негова вистинска придружничка, таа го придружуваше на сите експедиции, дури и кога беше бремена. Таа се занимавала и со здравјето на Петар. Познато е дека целиот живот страдал од епилепсија. Марта, како никој друг, успеа да ги смири своите страдања. Од друга страна, сопругата на Петар Први беше многу слична на неговата мајка Наталија Наришкина, која многу ја сакаше. Можеби тоа беше тајната.

Прегледи:
507
Објавено на:
18.03.2021