Категории

Најпознати теории за анализа на соништата – Што ни откриваат тие?

Иако сè уште никој не успеал да открие точно зошто сонуваме и за што сонуваат, постојат некои научни теории за тоа. Некои од овие теории се наведени подолу.

Соништата ни помагаат да ги процесираме емоционалните искуства
Некои експерти велат дека сонуваме затоа што ни помага да процесираме некои емоционални искуства што ги имаме во текот на денот. Дојдоа до овој заклучок затоа што со скенирање на различни области на мозокот откриено е дека истите области на мозокот работат како што сонуваме и додека доживуваме некои високо емотивни искуства.

Соништата го вежбаат мозокот на некој начин
Една од теориите за соништата вели дека постои можност за сонување затоа што на тој начин го подготвуваме мозокот за разни можни и невозможни животни сценарија.

Соништата помагаат да се сортираат информациите собрани во текот на денот
Експертите велат дека можеби сонуваме затоа што соништата помагаат да се решат некои од информациите што ги собираме во текот на денот. Преку соништата, мозокот одлучува кои информации се важни за да ги чува во долгорочна меморија и заборава што не е важно.

Соништата служат за психолошки цели
Според оваа теорија, соништата откриваат некои од нашите потсвесни емоции и на некој начин откриваат чувства за кои не сме станале свесни за време на будењето. На крајот на 19 век, Сигмунд Фројд објави текст што многу често се споменува денес, „Интерпретација на соништата“, во кој тој изјави дека соништата се одраз на неисполнети желби од будење на животот. Фројд сугерираше дека соништата содржат два вида на информации, она што ние всушност го гледаме во соништата и што е скриено, основно симболично значење. Во овој контекст, анализата на соништата треба да се изврши на таков начин што сите асоцијации поврзани со индивидуални соништа се изговараат на глас, со што се открива подлабокото значење на соништата и желбите што се кријат во потсвеста.

Монтегиј Улман го разви својот модел на анализа на соништата според кој сонот најпрво се прераскажува и се откриваат скриени детали. Потоа се дискутира што лицето би сменило во сонот и врз основа на овие промени анализира што може да се примени во реалноста од овие промени.

Во денешно време, соништата најчесто се анализираат независно, со помош на сонувачи и толкувачи на соништата. Наутро, луѓето се сеќаваат на она што сонувале, а потоа во популарните книги за соништа го бараат значењето на најимпресивните симболи на своите соништа и ги толкуваат во контекст на секојдневните ситуации низ кои поминуваат.

Прегледи:
518
Објавено на:
03.03.2021