Категории

Најреткиот тип на луѓе – Само 4% од популацијата ги поседува овие особини

Според експертот за развој на личноста и автор на книгата Neuroscience of Personality, психијатарот Дарио Нарди, ова е тип на личност INFP кој вклучува интровертност, интуиција, чувствителност и перцептивност. Овие луѓе често се опишуваат како помалку резервирани и многу емотивни, а само четири проценти од населението може да се идентификуваат.

1. Интровертност
Со оглед на оваа особина, Нарди вели дека овие луѓе понекогаш можат да бидат „ладни“ кон другите. – Тоа што молчат не значи дека не им е грижа што се случува околу нив, всушност. Меѓутоа, често многу работи се случуваат во себе, а тоа најчесто не го споделуваат со другите – објаснува тој и додава дека можеби имаат потешкотии да ги изразат своите ставови, чувства и идеи.

2. Повеќе таленти
Иако малку повлечени, типовите INFP обично се многу талентирани за сосема различни работи и уживаат во откривањето на различни животни „мистерии“. Ова често се манифестира во животот како фантазирање, и вредностите на читањето и пишувањето, како и уметноста и музиката.

3. Силен морален компас
За INFP, нивниот личен морален код е многу важен и тие даваат се од себе за да се придржуваат до овие вредности, вели Нарди. Тие живеат според овие вредности, не само што разговараат за нив, туку често се мотивирани од неправдата што ја доживуваат или сведочат. Слично на тоа, тие имаат тенденција да се потпираат на нивните основни верувања наместо на логиката.

4. Апстрактно размислување
Според Нарди, овој тип на личност ужива во апстрактни идеи и верувања. – Склоноста кон различни интереси нема наеднаш да им отежне да се концентрираат на една работа бидејќи секогаш гледаат на „поголемата слика“. Покрај тоа, тие гледаат работи што другите не ги гледаат, но во реалниот живот „на Земјата“ можат да бидат малку „изгубени“ и неорганизирани. Сепак, тоа обично ќе се компензира со други способности – изјави психијатарот за Mind Body Green. Покрај тоа, повторно, тие не секогаш се потпираат на логика или факти во нивниот процес на размислување и обично можат да имаат корист од учењето како да ги вградат, додава Нарди.

5. Лојалност
INFP типовите се неверојатно лојални откако ќе воспостават блиски односи со некого. Затоа тие се луѓе кои сите ги посакуваат во нивниот поблизок круг „бидејќи се многу проникливи и имаат тенденција да бидат одлични во охрабрувањето и помагањето на луѓето да ги постигнат своите цели“.

– Поради резервираната природа, само неколку луѓе во нивниот круг навистина ќе знаат кои се тие навистина, објаснува Нарди, додавајќи дека чувствителната и идеалистичка природа на INFP може да предизвика и забава и интимност кај нив. Познато е и дека ги ставаат своите партнери на пиедестал, вели Хакстон, што лесно може да доведе до некое разочарување. Овие луѓе се лојални и сочувствителни партнери и одлични слушатели кои претпочитаат длабочина и автентичност во врската.

Прегледи:
166
Објавено на:
11.06.2022