Категории

Најсилните мудрости за љубовта од познатата руска поетеса – Марина Цветаева

Секој кој се смее на туѓата несреќа не е будала и никаквец, туку и едното и другото.“

Марина Цветаева била руска поетеса и најчесто пишувала за емоциите, љубовта и женската сексуалност. Пишувала песни во моментите на засилени чувства, љубовната носталгија и романтичното сонување, затоа во секој нејзин стих се чувствуваат длабоките емоции на љубовта и осаменоста и искрените желби за саканата личност.

1.„Им благодарам на оние кои ме сакале, зато ашто ме научија да ги сакам другите. Благодарна сум им и на оние кои не ме сакале, затоа што ме научија да се сакам себеси.“

2.„Сега кога си ми најблизок, можеш најмногу да ме повредиш.“

3.„Секој кој се смее на туѓата несреќа не е будала и никаквец, туку и едното и другото.“

4.„Ќе те сакам цело лето“ – звучи поубедливо од „цел живот“, и што е најважно – многу подолго!

5.„Што сега ме боли? Не е заб, не е глава, нити стомак. Тоа мора да е душата.“

6.„Сонувајте заедно, спијте заедно, но плачете секогаш сами.“

7.„Гревот не се раѓа во темнина, туку во неподготвеност на светлината.“

8.„Љубовта значи да ја сакаш личноста онаква каква што Бог ја створил, а не како што родителите ја обликувале.“

9.„Мажите не се навикнати на болка, како животните. Кога ги боли, спремни се да направат се, само за болката да престане.“

10.„Едно нешто што луѓето не го простуваат е фактот дека ви е подобро без нив.“