Категории

Најурнебесните причини поради кои жените во викторијанската ера останувале немажени

Д -р Боб Николсон излезе со овие одговори и ги објави сите натаму. Да не беше доктор Боб Николсон, многу луѓе веројатно ќе беа лишени од одличните одговори што немажените жени ги нудеа за време на викторијанската ера. Сето тоа докторот го објави на социјалната мрежа Твитер.

Како го прават тоа во светот: прстен за нозе, обид за зачини, торта за немажени девојки – ова се само некои од обичаите на свадбите ширум светот
Најдобрата жена е туѓа, а идеалниот маж е мртов! Теориите на Ведрана Рудан на кои никој не е рамнодушен

Во 1889 година, списанието „Тит-битс“ понуди награда на доселеничката која го даде најдобриот одговор на прашањето зошто е с уште сама. Одговорите на викторијанските дами беа толку урнебесни и искрени што списанието не додели само една туку 15. Од нив секој доби пет шилинзи како награда, што ќе одговара на денешната вредност од 26 долари.

– Мислам дека мажот е помалку послушен од кучето, помалку нежен од мачката и помалку забавен од мајмун.

– Сега сум само млекарка. Ако бев во брак, ќе морав да бидам жена, мајка, медицинска сестра, домаќинка, слугинка, шивачка, перачка, млекарка и постојана чистачка.

– Има и други занимања во кои часовите се пократки, работата е попријатна, а платата можеби и подобра.

– Затоа што добрите мажи се ретки, но будали има многу, затоа сум сингл на дваесет и седум години.

– Бидејќи мажите се како торта со три ќошиња – пријатни за око, но при поблизок преглед сфаќате дека се шупливи и исправени.

– Јас сум занемарен товар на богатство на брегот на свадбеното море.

– Бракот е како електрична батерија, еднаш кога се држиш за раце не можеш да го пуштиш, колку и да боли. И како кога ќе одлучите да се спуштите по слајдот, мора да одите до самиот крај, без разлика колку дупки и испакнатини има на него.

– Затоа што сум како парче редок порцелан, кревка и поправлива, но тешко се поврзува со друг порцелан.

– Од моја причина зошто сум доселеник, тој одговара на цитат од книгата „скроти горопад“: „Од сите живи мажи, никогаш не сум го видел тоа посебно лице што би можел да го замислам повеќе од било кој друг“.

– Затоа што сум англиска дама, а Американците го монополизираат пазарот

– Затоа што сум како волонтер: секогаш подготвен, но сепак непотребен.

– Џон, кого го сакав, во неговата канцеларија беше заменет со девојка која работи исто колку што работеше за половина плата. Не можел да заработи доволно пари за да ја одржува куќата, па заминал во странство. Затоа јас и понатаму сум немажена.