Категории

Наоружајте се со љубов спрема себеси – Така никогаш нема да бидете играчка во рацете на другите!

Самољубието е најдобриот лек. Тоа е најдобрата форма на лекување. Самољубието те прави посилен. Тоа ве тера да ја отворите вратата ширум за оние што сакаат да заминат, за оние кои мислат дека ќе трчате по нив кога ќе си заминат. Самодовербата ви дава доверба што треба да ја знаете дека сами ќе бидете во ред и дека не ви треба некој друг да ве потврди или направи да се чувствувате комплетни. Самољубието те прави брз ученик. Не останувате во токсична ситуација долго време. Завршувате работи што не работат за вас или не ви служат добро. Се оддалечувате од оние кои не знаат да ве ценат или почитуваат. Љѕбовта кон себе ви овозможува да поставите бариера помеѓу вас и оние што ве повредиле.

Најдобриот дел од љубовта кон себе е тоа што ги прави оние околу вас немоќни, тие немаат моќ над вас, вашите емоции или мисли. Нивното отсуство нема да ве убие или да ве спречи да правите големи работи. Нивните навреди никогаш нема да дојдат до вас или да ве скршат затоа што знаете што сте и така се сакате себеси и оние што не го гледаат тоа, нема да го сменат начинот на кој се гледате себеси. И луѓето многу се лутат кога ќе им ја одземеш моќта. Не им се допаѓа чувството дека не можат да ве контролираат. Не им се допаѓа чувството дека не можат да манипулираат со вас.

Самољубието не значи дека се чувствувате супериорно во однос на оние околу вас и не значи дека сте стоик или ладнокрвни. Тоа само значи дека верувате во себе, знаете што сакате, знаете каква loveубов и почит заслужувате и не сте подготвени да прифатите ништо помалку од тоа. Тоа само значи дека сте работеле на себе многу долго и сте воделе многу тешки битки за да стигнете до местото каде што сте денес и не сте подготвени да дозволите друго човечко суштество да дојде и да го уништи сето тоа. Не сте подготвени да дозволите друго човечко суштество да ви диктира кој сте или како се гледате себеси.

Љубовта кон себе е резултат на сите тие години на лекување, сите тие години на собирање скршени парчиња, на сите тие години на осаменост, на сите тие години на сомневање во себе и не сте подготвени да дозволите некој да го разбие сето тоа или дури и намалете дел од него. Вие не сте подготвени да дозволите некој да го скрши она што ви беа потребни години да го изградите.

Прегледи:
128
Објавено на:
03.09.2021