Категории

Направи сам: Украсен венец за Денот на вљубените

Еве како можете да направите прекрасно венче за Денот на вљубените. За изработка на овој украс потребни ви се само филтер хартии за кафе

Материјал
-Големо парче картон
-Скалпер
-Молив
-Сад
-Штрафцигер
-Филтер хартии за кафе
-Црвена темперна или водена боја
-Четка за боење
-Коноп или лента за обесување
-Леплива лента

Како да го изработите:

Чекор 1
Во сад ставете вода со длабочина околу 2,5 цм. Макнете ја четката во боја и потоа измешајте ја со водата за да се обои.

Чекор 2
Филтер хартиите макнувјте ги во водата само на неколку секунди и веднаш извадете. На тој начин ќе добијат премин од темно кон посветло црвена боја. Повторете ја постапката со останатите хартии.

Чекор 3
Со помош на четката нежно преминете преку врвот на секоја хартија.

Чекор 4
Ставете ги хартиите на некоја стара крпа да се исушат преку ноќ

Чекор 5
На картон нацртајте облик на срце (височина 30цм, ширина 5-7цм) и исечете го со скалпер.

Чекор 6
Со помош на штравцигерот направете дупки на картонот (претходно можете да ги облежеите со молив). Дупките треба да бидат раздалечени 3-4цм една од друга.

Чекор 7
Раздвоете ги филтер хартиите и завиткајте ги краевите така што ќе направите цветови како на сликата.

Вовлечете го секој цвет во дупките на картонот. Повторете ја постапката се додека не ги пополните сите дупки и не добиете венец.

Венецот можете да го користите како украс или да му ставите коноп или лента и да го обесите на врата.