Категории

Народ кој како да живее во друг свет: Племето Пираха не знае за време, се плашат од спиење и постојано ги менуваат личните имиња

Среќа. Сите ние се стремиме кон тоа, само ја опишуваме на различни начини и, во најголем дел, ја идентификуваме со пари и статус. Дали сме на вистинскиот пат?

Племето Пираха, околу 400 од нив, познато како најсреќното племе на светот, се крие во џунглите на Амазон. И покрај вообичаеното верување дека спиењето е добро за организмот, овие необични луѓе веруваат дека е штетно и ја прави личноста слаба и ранлива. Тие длабоко веруваат дека кога ќе заспиете, може да се разбудите како друга личност, па затоа не треба да ризикувате. Тие исто така веруваат дека колку помалку спиете, толку подолго живеете. Дури и кога спијат, тие не одат во кревет, а веднаш по будењето почнуваат да ги работат своите вообичаени работи.

Во нивниот јазик не постои име за повеќето броеви. Членовите на мало, изолирано бразилско племе, како што открија американски научници, ги знаат само поимите „еден“, „неколку“ и „многу“. Нема временски одредници во племето Пираха, нема минато или иднина, постои само сегашноста.

Тие не знаат датуми, денови од неделата или календар, и јадат еднаш или двапати на ден. Луѓето од племето Пираха знаат само три вида односи – оној со детето, со родителите и со браќата и сестрите. Нема хиерархија, но нема криминал и кражба. Никој од нив не поседува никаков имот. Истражувачите кои ги посетиле велат дека пеат спонтано среде ноќ, а во исто време веруваат дека соништата и реалноста се подеднакво важни. Јазичарите на светот сè уште се воодушевени од необичниот јазик на племето Пираха.

Друг интересен факт е дека тие имаат три самогласки и седум согласки на јазикот што го користат. Нема заменки „Јас“, „ти“, „тие“, ниту детерминанти „десно“ и „лево“. Сè уште не се зборува за сложени реченици. За нив не постои концепт на стареење, бидејќи тие не се запознаени со анатомијата и веруваат дека едноставно се движат од едно во друго тело. Затоа, на секои шест до осум години, членовите на племето го менуваат своето име, што содржи назнака за возраста, така што дури и без да се види некое лице, може да се каже дали е дете или татко.

Најголемата вредност што ја имаат е еднаквоста. Во племето, сите се еднакви, нема водач, никој не е подобар или полош, сите се апсолутно исти.

Прегледи:
495
Објавено на:
27.05.2021