Категории

Народно познати како „ангелски бакнежи“ – Како всушност настануваат дупчињата на образите

Овие дупки на образите се предизвикани од недостаток на мускулни влакна, односно недоволно развиен мускул и со текот на времето може да се пополнат и исчезнат. На пример, децата често имаат дупки на образите, но кога ќе пораснат, тие едноставно исчезнуваат. Како и дупките на брадата, тие се наследни.

Оние на кои некој им фали нека брзаат за блискост, тие што создаваат ај нека продолжат така, тие што се гушкаат нека кобајашите не слушнале место за тоа, а тие што сакаат нека прават потешко, нека сè пулсира. Тие што шепотат, епа нека шепотат, само не ги буди сонувачите. Но, оние што се смеат?! Па, нека го изведат ова чудесно дело што погласно, да почнат да се намуртуваат и да ги растераат облаците.

Сериозните луѓе се смеат, бебињата се смеат, задоволните насмевки, црните насмевки блескаат. Но, дали некогаш сте се запрашале како поединците имаат некои слатки точки на образите секогаш кога нивните усни се испружени во насмевка или за време на одреден израз на лицето? Дупки, дупчиња или „дупчиња“, кое и да звучи повеќе. Дали генетиката одигра улога? Дали е тоа ангелски бакнеж? Заштита од „зли очи“? Нешто сигурно е.

Физиологијата на дупката на образите сепак ја толкува како дефект на мускулите на лицето. Имено, неколку екстензорни мускули се протегаат од аглите на усните. Странично од комисурите на усните, влакната на деветте мускули на лицето се испреплетуваат или се спојуваат во форма на променливи и разновидни формации наречени модиоли, одговорни за појавата на јами. Суштината е во индивидуалните карактеристични структури на зигоматичните мускули. Почнува од јаболчната коска и се нарекува „главен мускул на смеата“. Едниот дел се наоѓа над аголот на горната усна, а другиот под долната косо.Со нивна контракција и преклопување се прави дупка. Со возраста, овој ефект може да исчезне поради разредување на масниот слој или мускулна тензија.

Овие интересни смртни случаи придонесуваат за сладоста на лицето, а на личноста која ги поседува ја добива титулата „бебешки лик“, без разлика дали е женско или машко. Од приказните на нашите баби можеме да слушнеме како дупките се всушност бакнежи од ангели необјасниво притиснати во лицето на новороденчето. Народно кажано, овие луѓе имаат заштита од „зли очи“. Во некои културни студии, особено азиските и индо-етничките подгрупи, постои тенденција да се сакаат луѓе со дупки во образите затоа што изгледаат попривлечно и искрено.

Денес има и пластична хирургија за вештачко создавање дупки. Студентка по право во Америка „платила“ три илјади фунти за нејзините дупки, само за да личат на јамите на Шерил Кол.

Можеби сепак е подобро да и дозволиме на природата да ги состави коцките. Можеби тие го заземаат најдоброто место во таа спонтаност. Ако имате на ум дека насмевката е најкраткото растојание меѓу луѓето, дека го продолжува животот и е еднакво на сјај, тогаш сигурно знаете што да правите.

Прегледи:
134
Објавено на:
05.03.2022