Категории

НАСА потврди – Земјата е безбедна од астероиди во следните 100 години

Американската вселенска агенција потврди дека Земјата е безбедна од ударот на астероидот „Апофис“ најмалку во следните сто години.

НАСА го прогласи астероидот „Апофис“ за еден од најопасните на Земјата откако беше откриен во 2004 година. Затвори премини на астероиди се предвидуваат во 2029 и 2036 година. Лесна закана сè уште постои во 2068 година. Сепак, НАСА ја отфрли заканата заснована врз нови анализи на астероиди.

„Влијанието во 2068 година веќе не е можно и според нашите пресметки, нема ризик од влијание во следните најмалку сто години“, рече научникот на НАСА, Дејвид Фарнокиа. Астероидот „Апофис“ го доби името по египетскиот бог на хаосот и темнината и се проценува дека е широк околу 340 метри или околу три фудбалски игралишта. Овој астероид неодамна помина покрај Земјата на растојание од околу 17 милиони километри.

Прегледи:
79
Објавено на:
01.04.2021