Категории

НАСА со нови откритија за вонземјанските цивилизации – Веројатно е самите себеси да се самоуништиле

Неодамна објавениот истражувачки труд проценува дека оптималната временска рамка за развој на вонземски цивилизации се случила околу 8 милијарди години по формирањето на Млечниот пат и дека таквите цивилизации се повеќе од веројатно веќе самоуништени.

Новата студија, автор на истражувачи од НАСА и Технолошкиот институт во Калифорнија, се базира на равенката на Дрејк и е испитана каде во вселената и кога други интелигентни форми на живот можеби живееле или сè уште живеат. Истражувачите зеле предвид бројни фактори кои би влијаеле на развојот на интелигентен вонземски живот, како што се фреквенцијата на зрачење емитирано од sвездени експлозии, времето потребно за развој на интелигентниот живот и потенцијалната тенденција на ваквите цивилизации да се самоуништуваат.  Создавајќи го моделот, тие утврдија дека интелигентниот живот најверојатно може да се појави околу 8 милијарди години по формирањето на Млечниот Пат, истакнувајќи дека ваквиот живот веројатно ќе биде на околу 13.000 светлосни години од галактичкиот центар.

За споредба, Земјата, сместена на околу 25.000 светлосни години од галактичкиот центар, е сведок на појавата на луѓето приближно 13,5 милијарди години по формирањето на Млечниот пат.

„Можно е интелигентна форма на живот некаде во галаксијата да е сè уште млада за да се забележи“, заклучуваат истражувачите во нивното истражување. Сепак, истражувачите откриле и дека потенцијалот за самоуништување во голема мера влијаел на количината на галактички интелигентен живот, при што официјалните лица шпекулираат дека дури и да постојат интелигентни суштества, тие веројатно ќе се самоуништуваат и не би било изненадувачки ако многу малку интелигентен живот постои некаде на друго место или воопшто не постои.

Истражувачите сугерираат дека таквото самоуништување може да биде резултат на војна, климатски промени или развој на биотехнологија, сите можности се споменати во студиите датирани од раните 1960-ти. Новата студија, објавена во архивската база на податоци, е доставена до списанието и чека преглед. Се појави откако тим научници од Универзитетот во Нотингем проценија дека на Млечниот пат има 36 комуникативно интелигентни вонземски цивилизации.

Прегледи:
282
Објавено на:
03.03.2021