Категории

НАСА забележа неприродни осцилации на Месечината – Тврди дека тоа би можело да предизвика поплави

Светот наскоро ќе се соочи со големи поплави што ќе започнат да се случуваат во крајбрежните области во средината на 20-тите години на минатиот век, а кои ќе се појават поради ‘флуктуации’ на лунарната орбита, предупредува НАСА.

Бројот на поплави може да се зголеми за четири пати бидејќи гравитационите ефекти од лунарниот циклус ќе бидат комбинирани со климатските промени и ќе резултираат во „деценија драматично зголемување на водните катастрофи“. Вселенската агенција вели дека крајбрежните градови ќе доживеат „брзо растечки приливни поплави“ што ќе се појават во групи и ќе траат еден месец или подолго.

Главната причина за овие настани е редовната осцилација на орбитата на Месечината, која за прв пат е забележана во 1728 година, пренесува Јутарњи.хр. Месечината плус климатските промени.

„Новост е што еден од ефектите на овој флуктуација врз гравитационото влечење на Месечината – што е главната причина за плимата и осеката – ќе се комбинира со зголемувањето на нивото на морето како резултат на глобалното затоплување.“ 6 години. За половина од тоа време, редовните дневни плими и осеки на Земјата се воздржани, што значи дека се пониски од нормалните, а осеките се поголеми од нормалните. Но, во текот на втората половина на циклусот, плимата се интензивира, што значи дека станува уште поголема, а плимата е уште помала. Како што се зголемува глобалното ниво на морето, ефектот од ова засилување ќе биде уште поголем. Следниот пат кога ќе се појави оваа плима „лунарна плима“, тоа ќе биде средината на 2030-тите. До овој момент, зголемувањето на глобалното ниво ќе мора да важи цела деценија и да помине „пресвртна точка“, што резултира со „зголемување на бројот на поплави на скоро сите копнени брегови на САД“, рече НАСА.

Бил Нелсон, раководител на вселенската агенција, вели: „Областите позиционирани ниско по должината на морското ниво се повеќе изложени на ризик и страдања поради почести поплави, а работите само ќе се влошат. Комбинацијата на гравитационо влечење на Месечината, зголемувањето на нивото на морето и климатските промени ќе ги продолжат поплавите на крајбрежјето на нашите брегови и ќе ги влошат работите низ целиот свет.“

Тој рече дека е клучно да се планира однапред за да се заштитат бизнисите и егзистенцијата на луѓето. Студијата разгледуваше „поплави предизвикани од плимата и осеката“, исто така познати како „пореметувања на поплавите“, кои не се толку разорни како налетот на бурата предизвикана од урагани. Според Националната администрација за океани и атмосфера (НОАА), САД имале околу 600 такви поплави во 2019 година. Американските крајбрежни области може да имаат три или четири пати повеќе поплави годишно отколку во средината на 2030-тите години, вели НАСА.

Студијата беше спроведена од поморскиот тим за промена на нивото на морето на НАСА со седиште во Универзитетот во Хаваи. Акумулирано влијание Асистент професор Фил Томпсон, водечки автор на студијата, рече: ‘Она што ќе има особено влијание со текот на времето е ефектот на акумулираната поплава. Ако областа поплавува 10 или 15 пати месечно, компанијата не може да продолжи да работи ако нејзиниот паркинг е постојано под вода. Луѓето ќе останат без работа затоа што нема да можат да доаѓаат на работа. Септичките јами ќе станат голем јавен здравствен проблем.

Според Обединетите нации, до 2050 година стотици милиони луѓе во крајбрежните градови ќе бидат изложени на ризик од поплавување, што ќе се влоши со зголемувањето на нивото на морето. Бен Хамлингтон, раководител на тимот за промена на нивото на морето на НАСА, рече дека урбаните планери треба да се подготват за зголемување на плимата и екстремните временски настани.
Од гледна точка на планирање, важно е да знаеме кога ќе видиме зголемување. Многу е корисно да се знае дека сите вакви настани се групирани во одреден месец или дека може да имате повеќе поплави во одредена половина од годината.

Прегледи:
335
Објавено на:
23.07.2021