Категории

Научете да кажувате „НЕ“ на сето она кое не се совпаѓа со вашите идеали

„Не“ не е само за приговор, туку е и за заштита. Тоа ве штити од измами. Ве заштитува од тоа да бидете со погрешни луѓе. Ве заштитува од вашите искушенија и недостатоци. Тоа ве спасува од тоа да бидете заглавени на „можеби“. Понекогаш не е доволно. 

Понекогаш треба да им кажете не на работите што ве исцрпуваат и луѓето кои лошо управуваат со вас. Мора да зборувате кога нешто не е во ред и да го кренете гласот кога ве обвинуваат за нешто што не сте го сториле. Понекогаш не е секогаш најубавата работа да се каже, но тоа е вистинската работа да се каже.

„Не“ не е само за приговор, туку е и за заштита. Тоа ве штити од измами. Ве заштитува од тоа да бидете со погрешни луѓе. Ве заштитува од вашите искушенија и недостатоци. Тоа ве спасува од тоа да бидете заглавени на „можеби“. Понекогаш не е доволно. Не треба да биде проследено со појаснувања или објаснувања или лаги или изговори. Дефинитивен одговор. Тоа ги рефлектира вашите граници и вашите стандарди. Тоа е дел од вашата еволуција. Збирка лекции што ги зедовте на патот.

Научи како да кажуваш Не почесто затоа што знеш подобро. Знај дека едно Да може да ти го преврти животот наопаку. Знај дека Можеби е најлошиот збор за да се каже бидејќи е премногу кршлив и никогаш нема да ви ги даде резултатите што ги барате или одговорите што ви се потребни. Понекогаш треба да кажете Не затоа што тоа е единствениот збор што може да спречи кршење на срцето или предавство или манипулација.

А, понекогаш Не е совршен доказ за тоа колку се сакате себеси. Како сте подготвени да ги разочарате другите затоа што се грижите за себе. Кога ја ставате ногата долу наместо да се согласувате на работи во кои не верувате. Колку сте доволно силни да се справите со последиците откако ќе кажете не дури и ако тоа значи да бидете сами. Тоа покажува дека сте подготвени прво да ја наполните чашата пред да можете да им служите на другите.

И понекогаш Не е сè што можете да кажете. Кога некој ве малтретира, кога некој влегува и излегува од вашиот живот, кога некој се однесува како да не сте важни и кога некој не ве цени, сè што можете да кажете е Не. Не на се што не ве прави среќни. Не за секој што не ја прифаќа вашата ранливост или срце и не за себе кога ќе заборавите што заслужувате, кога размислувате да ја загрозите својата среќа или верувања за некој друг. Затоа што можете да бидете љубезни и добри и сепак да кажете не. Не е дефинитивен одговор.

Прегледи:
416
Објавено на:
14.07.2022