Категории

Научниците шпекулираат дека слоновите можеби го кријат лекот против рак

Докажано е дека слоновите ретко добиваат рак, а за тоа има и научно објаснување.

Слоновите клетки содржат 40 копии од генот p53, познат и како ген за убивање рак. Луѓето имаат само две копии од овој ген, по една од секој родител. Им помага на оштетените клетки да се самообновуваат или да се намалат кога се изложени на канцерогени материи.

Генот може да престане да работи во одредени случаи, но експертите од универзитетите во Оксфорд и Единбург открија како дополнителната ДНК на слон го спречува тоа. Откриле дека секој сет на p53 е малку поинаков, така што е многу помала веројатноста да се деактивира кај слоновите, пренесува The Sun.

Професорот од Оксфорд, Фриц Волрат, управник на Save the Elephants, рече: „Ова покажува колку е важно не само да ги чуваме, туку и да ги проучуваме овие карактеристични животни со ситни детали. „На крајот на краиштата, нивната генетика и физиологија се водени од еволутивната историја, како и од денешната екологија, исхрана и однесување.

Наодите беа објавени во списанието Molecular Biology and Evolution и може да помогнат на патот кон подобра превенција од рак. Соработник-истражувач, професорот Робин Фахреус, од Францускиот национален институт за здравствени и медицински истражувања во Париз, додаде: „Ова е возбудлив развој за нашето разбирање за тоа како p53 придонесува за спречување на развојот на ракот. „Кај луѓето, истиот протеин p53 е одговорен за одлучување дали клетките треба да престанат да се размножуваат или да одат во апоптоза [смрт], но како p53 ја донесува оваа одлука е тешко да се разбере.

Прегледи:
468
Објавено на:
20.07.2022