Категории

Научниците изјавија – Голема доза на витамин Ц може да го спречи коронавирусот, НО само ако се зема на овој начин

На кој начин витаминот Ц влијае врз човечкото тело и го спречува вирсусот

Лајнус Полинг е еден од основачите на модерната биохемија, добитник на две нобелови награди, објаснил и зошто на човечкото тело му е потребен витаминот Ц. Многу научници веруваат дека конзумирањето на големи дози на овој витамин го спречува развојот на рак а и Covid-19.

Всушност, целото тело е создадено од овој микроелемент. Овозможува синтеза на колагенот а колагенските влакна кои учествуваат во создавањето на сврзувачко ткиво, се наоѓаат во васкуларните ѕидови, коажта, забите и коските.
Недостатокот на витаминот Ц доведува до недостаток на колаген.

-Растот на телото престанува
-Ѕидовите на крвните садови стануваат оштетени
-Раните поспоро зараснуваат
-Се развиваат низа други здравствени проблеми

Витаминот Ц ја спречува инфекцијата на Covid-19
Американската медицина сподели искуство кое го усвоија од кинеските доктори. На заболените од корона вирусот кои биле во сериозна состојба, им вбризгувале 1500 мг витамин 3-4 пати дневно. Секоја доза ја прескокнувала дневната норма дури 16 пати. Витаминот е веќе содржан во протоколот за лечење на коронавирусот, но лекарите го дозирале лекот за секој пациент посебно. Благодарение на овој микроелемент, кинеските специјалисти успеаа да ја намалат смртноста помеѓу пациентите.

Спрема општоприфатените стандарди, дневната доза на овој елемент е.

60 до 110 мг за мажи
55 до 80 мг за жени

Луѓето кои конзумираат најмалку 50мг витамин Ц дневно, изгледаат многу помладо и се чувствуваат подобро од своите врсници.
Покрај тоа, доста важно е да се применува и здрава исхрана како овошје и зеленчук.