Категории

НАУЧНИЦИТЕ ИЗЈАВУВААТ: МИСТЕРИОЗЕН СИГНАЛ ОД СВЕМИРОТ ПОСТОЈАНО СЕ ПОВТОРУВА НО НЕ ЗНАЕМЕ ОД КАДЕ ДОАЃА

По најновите набудувања на радиотелескопите, астрономите го отфрлија главното објаснување за мистериозниот сигнал од вселената што се повторува во редовни интервали.

Ова е сигналот FRB 20180916B, кој се повторува на секои 16,35 дена. Претходните модели покажаа дека најверојатно е резултат на интеракции помеѓу starsвезди кои се во блиска орбита, но новите откритија покажуваат дека нејзината причина не може да биде бинарен систем од овој тип.

Што се FRBs?
Брзите радио -рафали (FRB) се една од најфасцинантните мистерии во вселената. Тие се исклучително моќни, некои испуштаат повеќе енергија од 500 милиони сонце и траат помалку од трепкање на окото. Една од најважните карактеристики на овие сигнали е дека тие се краткотрајни и непредвидливи. Тие обично се појавуваат одеднаш на некој дел од небото и траат само неколку милисекунди. Повторувачките FRB, односно кога тоа не е само еден интервал, туку неколку од нив по ред, се многу ретки и особено го привлекуваат вниманието на научниците.

Сепак, уште пофасцинантен феномен од повторливите FRB се оние кои се повторуваат во редовни интервали, на секои неколку дена или месеци, како да се усогласени со некој невидлив вселенски часовник.

Црвено, а не сино светло
„Очекувавме дека силните ѕвездени ветрови што го придружуваат изворот на ФРБ ќе емитуваат претежно сина, кратка бранова радио светлина. Црвените радио бранови со долги бранови должини треба да се возат во поголема мера или целосно да се блокираат “, вели астрофизичарот Инес Пастор-Маразуела од Универзитетот во Амстердам и АСТРОН во Холандија.

„Постојните модели на бинарни ветрови предвидуваа дека електричните празнења ќе бидат само во главно сино. Но, видовме сини електрични празнења два дена, а потоа следуваа три дена со претежно црвени радио -рафали. Тоа го исклучи објаснувањето на оригиналниот модел – мора да е нешто друго “, додаде таа.

Минатата година, научниците открија голема идеја за тоа што може да предизвика ФРБ. Откриле дека еден од нив бил предизвикан од магнетар, тип неутронска starвезда со екстремно силно магнетно поле, пишува Science Alert. Но, тоа не значи дека оваа мистерија е целосно решена. На пример, не знаеме зошто некои FRB се повторуваат, а други не. Исто така, не е јасно зошто повторувачките ФРБ во редовни интервали се толку ретки.

Што тогаш предизвикува FRB 20180916B?
Ако бинарниот систем е исклучен како причина за FRB 20180916B, тогаш што ја предизвикува неговата периодичност?

Според едно објаснување, може да биде предизвикано од објект како што е ротирачки магнетар или пулсар. Но, експертите сметаа дека тоа не е најдоброто решение, бидејќи тие обично не ротираат толку бавно. Со оглед на тоа што научниците го напуштија бинарниот систем како причина, сега таа опција е повторно на маса.

„Реткиот бавен ротирачки магнетар сега е најдобро објаснување за она што го откривме“, рече Пастор-Маразуела.